AKP’nin Demokratik İşçi Haklarına Tahammülü Yok!
Grev neden yapılır? Örneğin çalışma koşulları işçiler dayanılmaz hale gelmiştir, baskılar artmıştır, çalışma süreleri ve yoğunluğu artmıştır, ücretler insanca yaşamaya yetmemektedir, keyfi işten çıkartmalar vardır, sendikal demokratik haklar engelleniyordur, işveren kaynaklı mobbing artmıştır vb. iş yerinde çalışma koşulları çığırından çıkıyorsa greve çıkılır. Başka çare kalmadığı için patronlar grev silahı ile yola getirilir. Grev engellenir veya ertelenirse, yani hükümet desteği ile grev engellenirse ve koşullar da ağırlaşarak sömürü ve zulüm, çalışma yaşamında öne geçmişse fiili grev ve direniş meşru hale geliyor.
Peki bir grev neden ertelenir veya yasaklanır? Yanıt açık değil midir? Yukarıda kısaca değindiğimiz çalışma yaşamında kölelik koşullarını sürdürmek için ertelenir. Yani sistem ve patron korunur. İşçinin karşı çıktığı haksızlık ve hukuksuzluklar devam ettirilir ve ileri sürdüğü talepler de yok sayılır.
Yakın tarihimizde grev yasakları konusu dikkat çekici olmaya devam ediyor. 15 yıllık AKP hükümetleri döneminde toplam 12 grevle birçok işkolunda çalışan sendikalı yaklaşık 80.000 işçi etkilendi.
Birleşik Metal-İş sendikası kaynaklarının belirttiğine göre 15 yıllık AKP hükümetleri döneminde toplam 11 grev ertelendi. Bu erteleme ve yasaklardan etkilenen toplam 54.850 sendikalı işçi oldu. Grev yasağı ve erteleme gerekçesi olarak Milli güvenlik, genel sağlık, ekonomik ve finansal istikrar konuları ileri sürülmüştü.
Öte yandan Birleşik Metal-İş sendikası tarafından belirtilen bu sayılara geçtiğimiz yıllarda grev yasaklanan Bankacılık ve Hava taşımacılığı iş kolunda çalışan on binlerce işçi bu istatistiklere dahil dahil değil.
Bankacılık ve Hava taşımacılığı iş kollarında çıkarılan yasayla grev yasağı getirilmişti. Hava taşımacılığı iş kolunda Hava-İş sendikasının başlattığı eylemde 305 işçi işten atılmış ve aylarca süren direniş sonucunda AKP hükümeti yasayı geri çekmek zorunda kalmıştı. O dönemde Hava-İş sendikası üyesi 16.00 ve sendikaya üye olmayan yaklaşık binlerce işçi bulunuyordu. Bankacılık sektöründe de grev yasağı yasası nedeniyle binlerce finans sektörü emekçisi grev gibi çok önemli demokratik hakkından mahrum bırakılmıştı. Grev yasağı kanunu daha sonra geri çekilmişti.
Birleşik Metal Sendikası kaynaklarınca belirtilen grev erteleme sonucu, lastik, cam, maden, metal ve bankacılık iş kollarında grevler yasaklanmış ve demokratik hak kullanılamamıştı.
2017 yılı ilk aylarında karşılaştığımız grev yasağı sonucu 22 binden fazla işçi demokratik grev hakkından mahrum edilerek metal ve finans sektörünün büyük işletmelerinde, işçi ve sendikaların iradesinin sayılmadığı toplu iş sözleşmesiz bir dönem yaşatılıyor.
2017 Mart ayında Banka ve Sigorta İşçileri sendikası (BANKSİS) nın grev kararı erteleme kararı alınan önemli bir grev oldu. Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla daha başlamadan ertelenen Akbank grevine, haber yasağı da koyulmuş bulunuyor. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği “Akbank’ın servet ve şöhretinin korunması”, “milli güvenlik”, “kamu düzeni”, “toprak bütünlüğünün korunması” gibi gerekçelerle Akbank grevine ilişkin yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haberin yapılması yasakladı. Mahkemenin haber yasağı kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından bugün gazetelere gönderilen yazıyla duyuruldu.
Yani hem grev yasak, hem haberini yapmak yasak…
Kiralık İşçi Büro yasası, BES yasası gibi sermaye sınıfına hizmet eden nitelikli düzenlemelerle, AKP patronların yanında ve işçinin demokratik hakları karşısında yer aldığını açık ve net bir biçimde göstermeye devam ediyor.
Emek.org.tr