Pandemi gerekçesiyle TGS işçilerine dayatılan ikramiye kesintisi sona eriyor.
Havalimanlarında yer hizmetleri veren TGS-Turkish Ground Services AŞ, aldığı yeni bir kararla pandemi fırsatçılığı kapsamında işçilerden kestiği ikramiye ödemelerine yeniden başlayacağını açıkladı.
Bu karara göre TGS’de , 18 aydır ödenmeyen işçi ikramiyeleri 2022 yılında yeniden ödenmeye başlıyor. Ancak açlık sınırında seyreden düşük ücretlere devam ediliyor.
Yılda üç net maaş ikramiyesi, ücretleri biraz olsun yukarı çekse de, yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında işçiler açısından çok değerli bir yerde duruyor. İkramiye takviyesine rağmen, gerçeklikte işçiler açlık sınırında ücretlerle yaşamak zorunda bırakılıyor. Ücretlerin her yıl %8 oranında artarak enflasyona ezdirilmesinin sonuçlarını TGS işçileri de yaşıyor. Yılda üç ikramiye verilmesi, TGS AŞ de işçilerin uğradığı sömürüyü yok etmiyor.
Sendikalaşmanın neredeyse yasaklandığı ve her “bize sendika lazım” diyen işçinin kapıya konulduğu bir işletmedir TGS… Türk-İş e bağlı Hava-İş ve Hak İşe bağlı Öz Taşıma-İş sendikası, TGS işçilerinin sendikalaşmasının önünde adeta engel görevi görüyor. İşbirlikçi yandaş-sarı sendikalar bu durumdan hiç rahatsız değildir. İşçinin çalışma koşulları ve geçim sorunları karşısında duyarsızlıkları inatla sürdürülüyor. İşçiler kendi iradeleriyle örgütlenme ve sendikalaşma yönünde bağımsız çaba göstermekten de uzaktalar. Bunda TGS de çalışan işçilerin yandaş kesimlerden aldıkları insanlardan olmasıdır. Arpalık denilen işyerlerinden biridir TGS… İşçiler de kayırmalı biçimde işe girdiklerinde sonuçta emek sömürüsü karşısında yasal haklarını kullanmaktan çekiniyor. Eskiden beri çalışan kıdemli işçiler ise süreçte yavaş yavaş tasfiye ediliyor.
TGS işçisi asgari ücretin biraz üzerinde olan düşük ücretlerle çalıştırılırken, yılda üç maaş da ikramiye alıyordu. İşçiler için bu ikramiyeler çok değerliydi. Çünkü asgari ücretle açlık sınırında gezen ücretler gerçekliğinde, “hiç olmazsa ikramiye var” diye avunabiliyorlardı. Hatta bazı işçiler bu ikramiye nedeniyle ağır çalışma koşullara katlanmayı ve açlık sınırındaki düşük ücretle çalışmayı tercih ediyordu.
Ne olmuştu?
Bilindiği üzere COVİD19 salgını başladıktan sonra, devlet destekli olarak, işyerlerinde ücretsiz izin ve kısa çalışma yöntemi uygulamaları başlatılmıştı. İşçiler bu uygulamayla düşük ücretlerle çalıştırılmış, kabul etmeyenler ise işten çıkarılma tehdit altında baskı görmüştü.
TGS düşük ücret ve ikramiye kesintisi uygulamasını 30 Haziran 2020 de başlatmış, 2020 yılında iki ikramiye ve 2021 yıl için de üç ikramiyeyi keserek vermeyeceğini işçilere dayatmıştı.
Oysa TGS kargo taşımacılığında iş kapasitesinin de üzerinde çalışmış ve dolayısıyla TGS’de çok ciddi iş ve gelir kaybı yaşanmış değildi. Açıklanan rapor ve ististikler bunu ortaya koyuyor. Ancak işçi hakları ve ücretleri söz konusu olduğunda “iş yok, ödeyemiyoruz” feryatlarıyla kesintiler yapmaktan geri durmuyorlar.
İkramiye kesintileri için TGS işçileri baskı ve tehdit altında muvafakat name imzalamak zorunda bırakılmıştı. İmzalamayan işçiler ise işsizlik tehdidiyle karşılamış ve işsiz kalma korkusuyla imza atmak zorunda kalmışlardı. Sendikal örgütlülüğün olmadığı ve sendikanın engellendiği TGS işletmelerinde Hava-İş sendikası ve Hak-İşe bağlı Öztaşıma sendikasının engelleyici ve işçiyi sendikasız bırakma politikaları izlediği biliniyor. Yaklaşık 15 bin TGS işçisinin olduğu TGS de neden sendika olmadığını, iki hatta üç sendikanın çalışma yapmaması ve sendikalaşmanın şirket tarafından ve sarı sendikalar tarafından engellendiği biliniyor.
Yapılan yeni açıklamada 2021 yılı son ikramiye hakkı kapsamında yarım ücret ödemesi ve önümüzdeki 2022yıl için de ikramiye ödemelerinin başlatılacağı açıklandı.
İşçiler ne yapabilir?
TGS işçileri, havalimanlarında faaliyette bulunan işbirlikçi-sarı sendikalardan umutlarını kesmiştir. İşçiler işyerlerinde işçi komitelerini kurmalıdır. İşveren uzantılarından bu çalışmayı gizleyerek bu çalışmaları sürdürmelidir. Yani kendilerini ve bu çalışmalarını korumalıdırlar. Güven duydukları emek dostu yapılardan ve kişilerden destek alarak işçi komitelerini yaygınlaştırmalıdırlar. Taleplerini, işyeri temsilcilikleri üzerinden işverene iletmeli ve sonuç almaya bakmalıdır. İşyerinde öncü işçilerin ve samimi olan birbirine güvenen işçilerden oluşan birliklerle örgütlenmelerini yaygınlaştırıp güçlendirilmelidir. Zamanla bir olgunluğa ulaşan çalışma, mücadeleci demokrat bir sendika çatısı altında resmileştirilmelidir. Buna da oluşturulan işçi komitelerinde yaratılan işçi iradesi kararıyla yön vermelidirler.
Emek.org.tr, bu konuda ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazırdır. Sendikal bilgi ve tecrübe ile hukuki destekler sağlayarak, dayanışma kapsamında emeğin hakları ve insanca çalışma koşullarına ulaşmak için destekleyecektir.
Emek.org.tr