Hiç vazgeçmiyorlar, AKP ve patronlar bir kez daha kıdem tazminatı hakkına saldırı hazırlıkları başlattı.
AKP ve patronlar kıdem tazminatı hakkına yönelik yeni bir saldırı hamlesini, ekonomi programı gündemine aldı. Kıdem tazminatı konusunda sermayenin çıkarlarını gözeten ve kıdem tazminatı hakkı içeriğinde işçilerin zararına değişiklikleri öngören yaklaşımlar, sermaye yandaşı basında yer almaya başladı.
İşçi sendikaları da karşı tavırlarını maçıklayarak mücadeleyi yükselteceklerini ve kıdem tazminatı hakkına dokundurtmayacaklarını açıkladı.
AKP iktidarının SGK primleri borçlarının patronlar lehine yeniden düzenleme desteği, sermayeye yeni bir hizmeti oldu. İşçiler için hiçbir şey yapmayan AKP iktidarı, yeni ekonomi program çerçevesinde kıdem tazminatına yönelik işçilerin zararına olacak içimde hak kayıplarını öngören hazırlıkları da basına sızdırılmaya başlandı. Anımsanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamına aldığı kıdem tazminatı düzenlemesi için “Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” ifadeleriyle çalışma yapılacağını işaret etmişti.
Kıdem tazminatına yönelik tasarılarda kıdem tazminatına esas oluşturan her yıl için bir aylık ücret değil de 15 ila 21 günlük ücretin tazminat hesaplanmasında esas alınacağı yaklaşımları devam ediyor. Yine patronların tazminat fonuna yatırdığı puan aşağı çekilecek, biriken kıdem tazminatı hakkını da işçinin alabilmesi koşulları da zorlaştırılması düşünülüyor. Örneğin belli bir süre geçtikten sonra ev alımı gibi harcamalarda kullanma koşuluyla kıdem tazminatını alınabilecek.
Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, yeni düzenlemeye ilişkin, “Her bir çalışma yılı için, bir aylık ücret kadar değil, 21 günlük ücret kadar tazminat hesaplanacağından bahsediliyor. 21 günlük brüt asgari ücret de, güncelde (Damga vergisi düştükten sonra) net 1.410 liraya denk geliyor” bilgisini paylaştı.
Yani asgari ücret alan bir işçinin bu yıl 2014 lira olan kıdem tazminatı, yeni düzenleme sonrası 1410 liraya düşecek.
Hazırlık sadece bununla da sınırlı değil. Karabıyık, yeni düzenlemeyle birlikte işçilerin kıdem tazminatını artık patronların ödemeyeceğini belirtirken, işçilerin kıdem tazminatını ne zaman alacağına da AKP’nin karar vereceğini aktarıyor:
“Çalışanın hak ettiği tazminatı işvereni değil, devlet-fon ödeyecek. Ödeme zorluğuna düşen işverenden alınamayan kıdem tazminatı vakaları ortadan kalkacak. Biriken fon tutarı ve fondan çekiş hakkı: Her bir çalışma dönemi için çalışan adına fona para yatacağından, işçi için bu tutar üzerinden tazminat birikimi de (ve neması) oluşacak. Ancak; biriken tutarların çalışana ödenmesi için hangi koşullar olacak, şu an net değil. (en az 10 yıllık çalışma süresi, konut almak amacıyla çekiş hakkı, kendi isteğiyle ayrıldığında da ödenmesi gibi…)
İşveren; her ay her çalışanı için tazminat fonuna, brüt ücretin yüzde 5.83’nü yatırmak zorunda olacak.”
İSO BAŞKANI DA TALEP ETMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, cumhurbaşkanının bu konuda tek yetkili olduğunu sevinerek açıklamış, tazminatının son derece “demode” bir uygulama olduğunu belirterek, Bireysel Emeklilik Sistemi modelini önermişti.
emek.org.tr