Türk Tabipleri Birliği (TTB), OHAL döneminde cezaevlerinde sağlı hakkı ihlallerinin çoğaldığını ifade etti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu, basın açıklaması yaparak cezaevlerinde yaşanan sağlık hakkı ihlallerini kamuoyu ile paylaştı.
Türk Tabipleri Birliği Genel Merkezi’nde açıklamayı yapan, TTB Merkez Konseyi Üyesi Selma Güngör, cezaevlerinde sağlık hakkı ihlalleriyle ilgili kendilerine özellikle OHAL döneminde çok sayıda başvuru geldiğini söyledi.
Güngör, mahpusların sağlık hakkına erişiminin ve sağlıklı yaşama haklarının önünde engel olan sorunların giderilmesi için başta Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırdı.
Güngör, tabip odalarına son yıllarda mahpuslar, avukatları ve yakınları tarafından çok sayıda başvuru yapıldığını, OHAL döneminde ise başvuruların daha da arttığını belirtti. Mahpusların herhangi bir şekilde yasalara göre suç sayılan eylemleri yapmış kişiler olsa dahi dokunulmaz haklara sahip olduğunu ifade eden Güngör, başta yaşam hakkı olmak üzere sağlığa erişim, eğitim ve kendini geliştirme gibi hakların, mahpusların da sahip olması gereken haklar olduğunun altını çizdi.
Hapishane koşulları hakkı ihlalleriyle ilgili başvuruların daha çok olduğu açıklamada ifade edildi.
Hekim yetersizliği, uzman hekime ulaşmada zorluk, randevulara zamanında gidememe, ring araçlarının bakımsızlığı, sevk evraklarına örgüt ismi yazılması, insan onuruna aykırı şekilde muayene ve ilaçlar ile önerilen besinlere ulaşamamanın en çok karşılaşılan sorunlar olduğunu dile getirildi.
Cezaevlerinde 357’si ağır, bin 25 hastanın bulunduğunu ifade eden Selma Güngör, her yıl cezaevlerinde yaklaşık 215 kişinin de yaşamını kaybettiğini açıkladı.
Güngör, mahpusların sağlık hakkına erişiminin ve sağlıklı yaşama haklarının önünde engel olan sorunların giderilmesi için başta Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırdı.
696 sayılı KHK ile getirilen siyasi mahpuslara tek tip kıyafet dayatmasına da değinilen açıklamada, özellikle mahkemelere gelirken yapılacak bu uygulamanın, insan onuruna ve masumiyet karinesine aykırı ve ayrımcı bir uygulama olduğu vurgulanarak, “KHK iptal edilmeli, insan onuruna aykırı olan tek tip düzenlemesi geri alınmalıdır” talebi de dile getirdi.
emek.org.tr