Devlet ve patronların “Sıfır kaza” kampanyası: iki ayda 353 iş cinayeti

İSİG Meclisinin açıklamasına göre Haziran ve Temmuz aylarında  ölümlü iş kazalarında en az 353 işçi yaşamını yitirdi. 13 Mayıs 2017 tarihinde 3. Havalimanı inşaatında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, yanındaki inşaat şirketleri sahipleriyle birlikte çok iddialı ve gösterişli “ İş sağlığı ve güvenliği hedef sıfır deklarasyon” töreni yapmıştı. Bu açıklamanın aksine, o günden bugüne […]

İSİG Meclisinin açıklamasına göre Haziran ve Temmuz aylarında  ölümlü iş kazalarında en az 353 işçi yaşamını yitirdi.

13 Mayıs 2017 tarihinde 3. Havalimanı inşaatında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, yanındaki inşaat şirketleri sahipleriyle birlikte çok iddialı ve gösterişli “ İş sağlığı ve güvenliği hedef sıfır deklarasyon” töreni yapmıştı. Bu açıklamanın aksine, o günden bugüne geçen iki aylık sürede iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az 353 oldu.

Ölümlü iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör ise inşaat sektörü oldu. Yani 78  inşaat işçisi bu süre içinde yaşamını yitirdi. Ölümlü kaza nedenleri tabloda şöyle verilmiştir.

Ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarının temel nedeni iş yerlerinde denetimin zayıf olması, maliyetten kaçınılarak önlemlerin alınmaması başta geliyor. Bunun yanı sıra taşeron çalışma koşulları, çalışma sürelerinin fazla oluşu ve dikkat dağıtan yorgunluklara neden olması, sağlıksız ve güvenliksiz derme-çatma  koşullarda barınma, sendikalaşmanın engellenmesi diğer önemli nedenler olarak sayılıyor..

Özellikle inşaat sektöründe ihlal edilen bu kurallar, ölümlü kazalara davetiye çıkartıyor.

Ülkemizde inşaat sektörü, ekonomik yapıda özel bir yeri var. Yol, köprü, HES, toplu konut inşaatı vb düşünüldüğünde, çok karlı bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Özel teşvik alan inşaat sektöründe maliyet düşük tutulması ve yukarıda saydığımız nedenlerle işçi sağlığı iş güvenliğine pek dikkat edilmemektedir.

Devletin görüntü olarak “sıfır kaza” söylemi de retorikten öteye bir anlam taşımıyor. Patronların bu konuda verdikleri söz ya da açıklamaları sadece günü kurtarmakla ilgilidir. Sonuç olarak önlem alınması ve denetim yapılması konuları zayıf kalınca, ölümlü iş kazaları da kaçınılmaz olmaktadır.

İSİG açıklamasına göre bakanlığın “AKP iktidara geldiğinde binde 16.6 olan ölüm oranı binde 9.6 ya geriledi. Yani işçi ölümleri yüzde 40 azaldı ve burada bir başarı var” açıklaması doğru değil.  Yani yaşanan 353 ölümlü iş kazası bu açıklamaları yalanlamaktadır.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler