İngiltere’nin gizli istihbarat örgütü dünyayı dinlemiş

İngiltere’nin dünya çapında internet ve telefon trafiğini ülkelerin istihbarat örgütlerine servis ettiği ortaya çıktı. The Guardian’nın haberine göre Cheltenham’daki İngiliz gizli istihbaratı (GCHQ) ‘’Government Communications Headquarters’’ transatlantik dosya trafiğinin cam elyafı kablolarından(fiber glas) geçtiği kablolara erişim sağlayabilmiş. The Guardian gazetesine bu bilgileri veren ise eski CİA ve NSA teknik bölümü çalışanı Edward Snowden. Aldığımız bilgilere […]

İngiltere’nin dünya çapında internet ve telefon trafiğini ülkelerin istihbarat örgütlerine servis ettiği ortaya çıktı.

The Guardian’nın haberine göre Cheltenham’daki İngiliz gizli istihbaratı (GCHQ) ‘’Government Communications Headquarters’’ transatlantik dosya trafiğinin cam elyafı kablolarından(fiber glas) geçtiği kablolara erişim sağlayabilmiş. The Guardian gazetesine bu bilgileri veren ise eski CİA ve NSA teknik bölümü çalışanı Edward Snowden. Aldığımız bilgilere göre Snowden gazeteye ‘’Tempora’’ kod isimli büyük casus projesinin dökümanlarını vermiş. Ayrıca Snowden casusluk projesinde ise birçok şirket beraber çalıştığını ifade etti.

Edward Snowden’e göre ‘’Tempora’’ insanlık tarihindeki en büyük ve kapsamlı casusluk projesi ve İngilizler ispiyonculuk ve casusluk projesinde Amerikalılardan beter. Dev casusluk projesi 18 aydan bu yana sürüyor ve kapsamı ise çok geniş. Telefon ve SMS’ten e-mail ve Facebook paylaşımlarına kadar. Bir sene önce günde 600 milyon telefon görüşmesi kayıt altına alınmış.

Bugüne kadar 200 tane cam elyafı kablosuna erişim sağlanmış ve GCHQ bunun 46 tanesinden aynı anda enformasyon toplayabiliyor. Burda ‘’kazanılan’’ dosya volümü ise günde 192 British Library’e(İngiliz Milli Kütüphanesi) eşittir.

Amerika gizli istihbaratı’nın ‘’PRİSM’’ adlı projesini de kamuyla paylaşan Snowden, ‘’Tempora’’ projesinin Amerika ve İngiltere’nin ortak projesi olduğunu ifade etti. Ayrıca bu iki ülkenin Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile birlikte bir ittifak içerisinde olduğunu ve bunun adının ise ‘’five eye’’ (yani beş göz) olduğunu belirtti.

Pazar günü Snowden Honkong’daki ‘’South China Morning Post’’ gazetesine yaptığı röportajda Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) başka ispiyonculuk projelerini de açıkladı. Ülkedeki en büyük altı eğitim ve araştırma ağına (CERNET) sahip olan Tsinghua Üniversitesi’ndeki milyonlarca dosya iletişim kabloların ispiyonlandığını, 2009 yılında Honkong Üniversitesi’ne ve Asya-Pasifik bölgesinde ki en büyük cam elyaf ağına (Pacnet) Amerika tarafından hack saldırıları gerçekleştiğini ifade etti. Amerikan hükümeti sırları açıklama suçundan dolayı 30 yaşında ki Edward Joseph Snowden’e bir dava açtı ve Hongkong’da tutuklanmasını talep etti. Çin Hükümeti ise bu talebi bilgi eksikliği gerekçesiyle geri çevirdi.

Emek.org.tr / Dış Haberler

İlgini çekebilecek diğer içerikler