İşten atılan Elimsan işçileri gasp edilen hakları için eylemdeydi.

Kocaeli Kartepe’de faaliyet gösteren Elimsan fabrikasında işten atılan işçiler, önceki gün gasp edilen hakları için fabrika önünde eylem yaptı. Elimsan’da ocak ayından bu yana aralıklarla işten çıkarmalara rağmen  işçiler tazminatlarını ve birikmiş maaşlarını alamadı. Bu durum işçilerin büyük sıkıntılar yaşamasına neden oldu. İşçiler, 300’e yakın işçinin işsiz kaldığını; okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde […]

Kocaeli Kartepe’de faaliyet gösteren Elimsan fabrikasında işten atılan işçiler, önceki gün gasp edilen hakları için fabrika önünde eylem yaptı.

Elimsan’da ocak ayından bu yana aralıklarla işten çıkarmalara rağmen  işçiler tazminatlarını ve birikmiş maaşlarını alamadı. Bu durum işçilerin büyük sıkıntılar yaşamasına neden oldu.

İşçiler, 300’e yakın işçinin işsiz kaldığını; okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde parasız ve işsiz kaldıklarını söyleyen işçiler, “Çocuklarımızın yüzüne bakamayacak duruma geldik” dedi.

Türkiye’nin ‘İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ ve Türkiye’nin ‘İhracatçı İlk 1000 Firması’ listesinde yer alan Elimsan sendikal çalışmalara karşı çıkan ve bu nedenlede yargılanan ve mahkum edilen bir şirket.  Elimsan Hisselerinin %94.39’u, merkezi Suudi Arabistan kökenli SCC (Saudi Cable Company) şirketine ait. Orta Gerilim Hücreler (Hava ve Gaz Yalıtımlı, Metal Muhafazalı ve Metal Bölmeli), Orta Gerilim ve Yüksek Gerilim Ayırıcılar, Orta Gerilim Ölçü Transformatörleri, Devre Kesiciler, Beton Köşkler ve Komponent üretimi ile birlikte gelişmiş ön imalat tesislerinde Aluminyum, Galvanizli Saç, Bakır ve Pirinç işleme faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

ELİMSAN da ne olmuştu?

Kartepe’de Uzuntarla’da bulunan Elimsan fabrikasında 2014 yılında Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışmalarının önüne geçmek için 4 işçinin işine son verildi. Sendika ile birlikte sendikal mücadele başlatan 4 işçinin 2014 Nisan ayında açtığı dava sonuçlandı. İş mahkemesi işçilerin işe iade edilmesine karar verirken, fabrikada iş başı yapmasının üzerinden 20 gün geçmesine rağmen işten çıkartılmasını da kötü niyet olarak nitelendirdi. Mahkeme, Elimsan işverenini sendikal örgütlenmenin önüne geçtiği için mahkum etti.

Fabrika önünde yapılan hak arama eyleminde işçiler adına Evrensel gazetesine konuşan işçi Engin Gökbay, haksız ve keyfi uygulamalarla Ocak ayından bu yana 300’e yakın işçinin işinden olduğunu aktardı. Gökbay, “Açıklamayı daha önce yapmalıydık ancak örgütlü bir sendikal yapılanmamız olmadığı için haklarımızı tam olarak bilmemenin eksikliğini yaşadık. Üretimden gelen gücümüzü pazarlık masasında kullanamadık” dedi. Ocak ayından bu yana alacaklarını alamadıklarını aktaran Gökbay, “Haksız ve keyfi uygulamalarla işlerine son verilen, emekli edilen 300’e yakın işçi arkadaşımız ihbar, kösem tazminatlarını ve birikmiş maaş alacaklarını alamamıştır. Ocak ayından bu yana Ramazan, Kurban ve yaz aylarında yasal alacaklarımız ödenmedi ve zor süreçler geçirdik. Okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde parasız ve işsiz kaldık. Çocuklarımızın yüzüne bakamayacak duruma geldik. 300’e yakın işçinin işten çıkarılmasında payı olanların bu keyfi uygulamada sorumluluğu olanların yaşattığı sosyal travmadan dolayı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Kocaeli Valiliği’ne Kartepe Kaymakamlığı’na şikayette bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklama sonrası işçiler fabrika yöneticileriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bir tutanak da tutan işçiler, taleplerini sıraladı. 30 Eylül’e kadar birikmiş alacaklarını yasal faizi ile birlikte isteyen işçiler, bu gerçekleşmediği taktirde eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler