Hakkını Arayan İşçiler Çıkarcı Oldu

Elit Çikolata’da mesai ücretlerini yıllardır eksik ödeyen İSO Başkanı Tanıl Küçük’e dava açmak isteyen işçiler çıkarcılıkla suçlandı. İşten çıkarılan işçiler bugün eylem yapacak

Elit Çikolata’da mesai ücretlerini yıllardır eksik ödeyen İSO Başkanı Tanıl Küçük’e dava açmak isteyen işçiler çıkarcılıkla suçlandı. İşten çıkarılan işçiler bugün eylem yapacak
CHP’li Milletvekili  Sedef Küçük’ün eşi ve İstanbul Sanayi Odası’nın Başkanı Tanıl Küçük patronu olduğu Elit Çikolata Fabrikası’ndan 8 işçiyi çıkardı.  İşçiler bugün İstanbul Sanayi Odası’nın bulunduğu Beyoğlu Odakule önünde oturma eylemi yapacak.
BirGün gazetesinde 23 Ocak tarihinde yayınlanan haberde, Elit Çikolata’nın İstanbul Kasımpaşa’da bunan fabrikasında işçilerin yıllardır mesai ücretlerinin, sendikayla, patron arasında yapılan bir gizli sözleşmeden yaralanılarak eksik ödendiği belirtilmişti. Bu haberin ardından işçiler, birlik olarak mücadele etmek için toplantılar yapmaya başlamıştı. Toplantılar sonucunda Ağustos ayında işçiler, 2006 yılından bu yana yarı yarıya eksik ödenen mesai ücretlerinin verilmesi için avukatlara vekalet vermişti. Ancak işçilerle gelinen aşamada toplantı yapan patron işçilere çeşitli vaatlerde bulununca 2 işçi dışında, işçiler dilekçelerini geri çekmişti. Patron da,  diğer işçiler gibi kendisine güvenmeyen ve hakkını arayan 2 işçiyi işten çıkarmıştı. Ama  devam eden süreçte patronun işten attığı işçilerle dava açmamaları için baskı yapması ve bu konuda bir işçinin kafasını bulandırması, dilekçelerini geri çeken işçileri şüphelendirdi. Haklarını alamayacaklarını anlayan işçiler, dava açmaktan vaz geçmeyeceklerini patrona bildirdi. Bunun üzerine önce işten atılan 2 işçinin dışında 2 işçi daha işten ayrılmaya zorlandı ve bu işçiler kendi istekleriyle ayrıldı. Ardından dava açmaya niyetlenen  4 işçi önceki gün işçten çıkardı. Böylelikle Elit Çikolata’dan çıkarılan 8’i buludu. İşten çıkarılan işçi sayısının kısa sürede 30-35 işçiyi bulacağını belirten Tekgıda-İş Avrupa Yakası Şubesi Başkanı Muzaffer Dilek ise patronun işçilere bir aylık süre içinde oynadığı oyunları şu şekilde  şöyle sıraladı:
“Patron geriye doğru fazla mesai ücretlerinin kağıt üzerinde varlığını kabul etmiştir.
» İşçiler patron karşısında güçlerini görmüştür; dava hakkından vazgeçmeyeceğini toplantıda
patronun yüzüne açıkça söyleyen işçiler olmuştur.
» İşçilerin parasını ödeyeceğine dair namus-şeref sözü vermiştir.
Sonra ne olduysa, birden yön değişikliği oldu:
» Patron işçinin hakkını talep etmesini FIRSATÇILIK saymış.
» Dava açanı işten atarım demiş.
» Önce iki işçiyi, sonra dört işçiyi işten atmış”
Tekgıda-İş Sendikası’nın kendilerinden habersiz  2006 yılından bu yana mesai ücretlerinde yüzde 50’lik  indirim yapan protokol imzalamasına ve işçilere sahip çıkmamasına tepki gösteren Elit Çikolata işçileri, bugün saat 12.30’da Beyoğlu Odakule’de bulunan İstanbul Sanayi Odası önünde oturma eylemi yaparak, haklarını isteyeceklerini duyurdu

GİZLİ PROTOKOL NASIL ORTAYA ÇIKTI
Gazetemizin  23 Ocak 2012 tarihli nüshasında yer alan haberde Elit Çikolata’da yapılan gizli protokolün nasıl ortaya çıktığı ve işçilerin ne denli haklarının yendiği şu şekilde ifade edilmişti:
“Elit Çikolata’da toplusözleşmelerle, garanti altına alınan fazla mesai ücretlerindeki ücrete nazaran artış, 2006’dan bu yana iddiaya göre işçilerden habersiz, sadece patron temsilcileri ve işyerinde örgütlü Tekgıda-İş Sendikası yönetiminin imzaladığı protokollerle yarı yarıya düşürülüyor.
Bir Elit Çikolata emekçisinin açtığı alacak davası sonucu ortaya çıkan, Tekgıda-İş Sendikası yöneticileri ile patronun temsilcilerinin imzalarının bulunduğu protokollerde, aynen “Elit Çikolata’yla imzalanan toplu iş sözleşmesinin Fazla Mesai başlıklı maddesinin (A) bendinde değişiklik yapılarak, fazla çalışma karşılığı ödenecek ücretlerin asıl ücrete nazaran yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi hususunda protokol imzalandığı” yazıyor.
Uzun yıllar Elit Çikolata’da çalışan ve ismini vermek istemediğini söyleyen bir işçi, “Sabah saat 8.00’de işe başlarız. Mesai bitimi saati 18.00 ama saat 21.00’den aşağı eve gitmeyiz. Taşıma işi çıktığında sabaha karşı saat 3.00’lere kadar da çalıştığımız oldu. İstirahat nedir bilmiyoruz” şeklinde çalışma şartlarını ve aşırı mesailerini anlatıyor.
İşçi aynı zamanda maaş bordrolarında mesai ücretlerinin de hep düşük gösterildiğini, buna rağmen bordroda gösterilen mesai ücretlerinin bile tam ödenmediğini iddia ediyor.”

Kaynak: BirGün

İlgini çekebilecek diğer içerikler