Katledilmelerinin 5.yılıydı… Doğa savunucuları Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu, 7-8 Mayıs günlerinde düzenlenen etkinliklerle Antalya’da anıldı.
Mevcut yargı sistemi işleyişi, Büyüknohutçular davasında adalet sağlamadı. Onları kim ve neden öldürdü? Dava dosyasındaki kuşkular yaratan, soruşturulmayan ve yanıtlanmayan konular nedeniyle “Şimdi adaleti kim sağlayacak?” sorusu gündemdedir.
Yargı süreci, cinayeti işleyenin cezaevinde ölü bulunması, parayla cinayet iddiası ve verileri, yanıtsız sorular… Ulusal ve uluslararası yatırımları olan mermer şirketlerinin payının olup olmadığı vb yönleriyle çok ilginç bir hale gelen Büyüknohutçular olayı sırlarını koruyor.
Bu olayda, doğa ve yaşam mücadelesiyle ilişkili büyük adalet mücadelesinin verilmesi gereği çok açık biçimde orta yerdedir. Çevre ve ekoloji örgütleri, politik halk örgütlerine büyük sorumluluklar düşüyor… Anma etkinliklerine çok sayıda örgüt ve yapılanma temsilcileri katılım gösterdi, destek verdi. Çok önemli bir adım atıldı ve bu daha da güçlendirilebilir, çünkü doğa ve yaşam savunucuları güçlü ve etkili bir enerji, yaptırım gücü üretebilir durumdadır.
8-9 Mayıs günleri Antalya-Muratpaşa’da ve Finike’de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Mezar ziyareti yapıldı. Yerel yönetimlerin ve katılımcı yapıların maddi ve manevi desteği ile İstanbul, Çanakkale, İzmir, Antalya gibi illerden doğa ve yaşam savunucuları örgütlenerek bu etkinlik için bir araya geldi. Verilen emek ve gösterilen dayanışma takdirle anılmalıdır.
Büyüknohutçular adına düzenlenen parka fidan dikildi.
Yapılan konuşmalarla tepkiler ve adalet beklentisi dile getirildi. Aydın Kanza Parkında ve kültür salonunda doğa tahribatları ve yıkımlarına dikkat çekildi. Örgütlenme ve mücadele çağrıları yapıldı. Büyüknohutçuların çevre mücadelesi ve mermer ocaklarının tahribat boyutları anlatıldı. İstanbul’dan gelen Doğa İçin Sanat Derneği üyesi ressamlar, katılımcılarla birlikte doğa resimleri yaptı ve sergi açtılar. Doğa savunucusu insanların ve çevreden katılan halkın, samimi dayanışması ve dostlukları sergilendi. Ekoloji mücadelesinde yer alan ve etkinliklere katılan örgütlere de ödüller verildi.
Ne olmuştu?
Antalya’nın Finike-Kızılcık Yaylasında dağ evinde yaşayan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu, 9 Mayıs 2017’de evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.
Sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormandaki mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan çiftin katil zanlısı Ali Yamuç, olaydan bir gün sonra yakalanıp, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.Elmalı Cezaevi’nde bir süre yattıktan sonra Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Ali Yamuç’un, 20 Eylül 2017’de intihar ettiği açıklandı.
Çiftin üç kızından Emine Büyüknohutçu, olayın boyutlarına dikkat çekerek yargılamanın büyütülmesini istedi. Cinayetin ardında azmettirici olduğuna dair Finike Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, soruşturmanın bu yönde derinleştirilmesi talebinde bulundu. Savcılık ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Büyüknohutçu ailesi, savcılığın kararına Elmalı Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme, savcılık kararını onadı ve itirazı reddetti.
Yargı süreci, “cinayet para için mi işlendi?”
Emine Büyüknohutçu ve avukatı Tuncay Koç, Büyüknohutçu çifti cinayetinin üstünün örtülmek istendiği belirten bir açıklama da yaptı.
Katil zanlısı Ali Yamuç, cinayeti üstlenerek ‘para için’ yaptığını söylediği belirtilen açıklamada, “Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşine bir mektup yazdığı belgelendiği ifade edildi. Ali Yamuç’un adıyla yazılmış ve yine onun tarafından imzalanmış mektupta bir mermer ocağı sahibini suçlayarak ‘Bana vaat ettiğiniz ödemeyi yapın. ‘Öldür paranı hemen vereceğiz’ diye vaatlerde bulunup, neyi bekliyorsunuz? 10 gün içerisinde param gelmez ise görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun’ yazıyordu. Bu mektup nedeniyle Fatma Yamuç da cinayete iştirak suçuyla tutuklandı. Ancak soruşturma derinleştirilmedi. Ali Yamuç, gerçekten katil ise kimlerle bağlantısı olduğu ortaya konulmadı, cep telefon kayıtları ayrıntılı araştırılmadı” denildi.
Ali Yamuç’un Alanya L Tipi Cezaevi’ne nakli ve burada koğuşun banyosunda havalandırma penceresine eşofman lastiğiyle kendini astığı belirtilerek, dosyanın ‘intihar’ denilerek kapatıldığını öne sürülen açıklamada, “Büyüknohutçu çiftinin dava dosyasında katil zanlısı Ali Yamuç cezaevinde ölü bulunduğu için hakkındaki dava düşürüldü. Fatma Yamuç hakkında cinayete yardım etmek suçundan 17 Kasım 2017 tarihinde iddianame kabul edilerek yargılama safhası başladı. Ancak Fatma Yamuç, yargılandığı Elmalı Ağır Ceza Mahkemesinde cinayete yardım etmek suçundan beraat etti. Ancak mahkeme, dosyanın durumuna göre, olası azmettiriciler hakkında ve Fatma Yamuç’un da delilleri kararttığı için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi” ifadeleri yer aldı.
Büyüknohutçu ailesi olarak mahkeme kararına dayanarak soruşturmanın derinleştirilmesi için Finike Cumhuriyet Savcılığı’na ihbarda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, ancak Finike Cumhuriyet Savcılığı’nın, eski görüşlerini tekrarladığı, soruşturmayı derinleştirmediği ve yeni delil toplamadığı, azmettiriciler yönünden ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdiği belirtildi. İtiraz üzerine dosyanın Elmalı Sulh Ceza Mahkemesi’ne gittiği ve itirazı değerlendiren mahkemenin de azmettiriciler yönünden hiçbir değerlendirme yapmadan bu kararı onadığı ve itirazı reddettiği dile getirildi.
Emine Büyüknohutçu ve Avukat Koç, şunları söyledi:
“Maalesef azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve dosya tamamen kapatılmış oldu. Üstelik bu, mahkemenin suç duyurusu kararına rağmen yapıldı. Cinayetlerin üstü baştan beri eksik soruşturmayla örtüldüğü gibi suç ihbarımız da sonuçsuz kalmıştır. Ali Yamuç’un cezaevinde ne şekilde öldüğü, ölümüne kimlerin yardım ettiği de belirlenmemiştir. Kamuoyunda son yıllarda öne çıkan çoğu cinayet gibi Büyüknohutçular davasının üstü de örtülmek istenmektedir. Baştan beri dosyada ‘gizli bir el’, delilleri karartamaya çalışmıştır. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dosyayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağımızı ve bu dosyanın peşini bırakmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”
“Azmettirenler yargılansın” sloganıyla başlatılan kampanya ile bu cinayetlerin asıl sorumluları açığa çıkarılana kadar adalet mücadelesi sürecek… / Adnan Alin
ÇAĞRICI:
Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Dostları
İMZACI OLUŞUMLAR
Akdeniz İsyandadır
Anadolu Halk İmecesi
Ankara Kent ve Çevre Ağı
Antalya Ekoloji Meclisi
Artvin Çevre Platformu (ARÇEP)
Avcılar Kültür Sanat Derneği
Avonos Çevre Platformu
Artur Çevre Platformu (ARÇEP)
Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP)
Ayvalık Tabiat Platformu
Balıkesir Çevre Plstformu
Bakırtepe Çevre Platformunu
Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği
Bartın Platformu
Bergama Çevre Platformu
Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu
Bozcaada Forum
Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP)
Burhaniye Ekoloji Gönüllüleri
Bursa Su Kolektifi
Büyük Menderes İnsiyatifi
Çan Çevre Platformu
Çekerek Irmağı Özgür Akacak Platformu
Çeşme Çevre Platformu
Chp Gençlik Kolları İklim Krizi ve Ekoloji Komisyonu
Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP)
Dedeyazi Köyü Dayanışma Derneği
Didim Çevre Platformu (DİÇEP)
Didim Derneği
Dikili Kültür ve Çevre Platformu
Divriği Yaşam ve Doğa Platformu
Divriği Kültür Derneği
Doğanın Çocukları
Doğa İçin Sanat Derneği
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE)
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP)
Emirdağ Yaşam Platformu
Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu.
Emirdağ Yörük Türkmen Yayla İnisyatifi Kadın Birliği
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)
Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi
Ekoloji Birliği Kadın Meclisi
Eskişehir Çevre Derneği
Ekoloji Birliği
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği
Gor Hemşin Kültür Dil Tarih Dergisi
Gülder- Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği
Güney Marmara Dayanışması
Gümüşhaneliler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP)
HDK Ekoloji Meclisi
Ilgın Çevre Platformu
İstanbul NKP
İkizdere Çevre Dernegi
İklim Adaleti Koalisyonu (İAK)
İliç Havzası Doğa ve Çevre Platformu
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)
K2 TV
Karakoçan (DEP) Dayanışma İnsiyatifi
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Kazdağları Ekoloji̇ Platformu (KEP)
Kazdağları İstanbul Dayanışması (KİD)
Kazdağları Kardeşliği
Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu
Komşu Kapısı Derneği
Kuşadasi Çevre Platformu
Kuzey Ormanları Savunması (KOS)
Malatya Çevre Platformu (MALÇEP)
Marmaris Kent Konseyi
Marmaris Tiyatro Klübü Dernegi
Mersin NKP
Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH)
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)
Munzur Çevre Derneği
Munzur Koruma Kurulu (DEDEF)
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV)
Polen Ekoloji Kolektifi
Salda Gölü Koruma Derneği
Salihli Çevre Derneği
Sandrası Koruma Platformu
Silivri Çevre Derneği
Sinop NKP
Söke Çevre Platformu (SÖKEÇEP)
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği
Tarlabaşı Dayanışma ve Dertleşme Grubu
Terme Çevre Platformu (TERÇEP)
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Türkiye Tabiatını KorumaDerneği Ayvalık Temsilciliği
Türk Tabipler Birliği (TTB)
Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği
Validebağ Gönüllüleri
Validebağ Savunması
Van Çevre Derneği
Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER)
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
Yenifoça Forum
Yenişehir Çevre Platformu
Yeryüzü Derneği
Yeryüzü Ekoloji Kolektifi
78’liler Girişimi Ekoloji Gubu
Yeşil Artvin Derneği
Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi
Yeşil Sol Parti
Yeşil Yaşam İnisiyatifi
Zilan Ekoloji Platformu
Antalya Ekoloji Ağı
SEDİR
Yeryüzü Güncesi
Emek.org.tr