Abdullah Cömert’in davasında adalet çıkmadı

Haziran direnişi sırasında ölümsüzleşen Abdullah Cömert’in davası 13 ay sonra Hatay Adliyesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Ahmet Kuş mahkemeye gelmezken, avukatları davanın naklini talep etti. Cömert ailesinin tüm itirazlarına rağmen Ahmet Kuş’un tutuksuzluk halinin devam edilmesine karar verilerek duruşmayı 15 Eylül saat 09:00’a erteledi. Bugün sabahın erken saatlerinde Abdullah Cömert’in davası 13 ay sonra ilk duruşması […]

Haziran direnişi sırasında ölümsüzleşen Abdullah Cömert’in davası 13 ay sonra Hatay Adliyesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Ahmet Kuş mahkemeye gelmezken, avukatları davanın naklini talep etti. Cömert ailesinin tüm itirazlarına rağmen Ahmet Kuş’un tutuksuzluk halinin devam edilmesine karar verilerek duruşmayı 15 Eylül saat 09:00’a erteledi.

Bugün sabahın erken saatlerinde Abdullah Cömert’in davası 13 ay sonra ilk duruşması görüldü. Tüm Gezi davalarında olduğu gibi yine bir tiyatro oynandı. Adalet dedikleri binalarda adaletsizliğe karar veren hakim ve savcılar Ahmet Kuş’un tutuksuzluk halinin devam etmesine karar verdi.

Abdullah Cömert için yurttaşlar ise mahkemenin girişinde yer aldılar. Polisin barikat kurarak Adliye’ye girişleri kapatması üzerine tepkiler yükseldi. Bir süre sonra barikatı yıkan yurttaşlar Adliye’ye giriş yaptılar.

Davayı çok sayıda avukat, gazeteci, milletvekili, Taksim Dayanışması temsilcileri ve Antakya muhalefeti bileşenleri izlerken Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mersin ve Hatay Barosu davaya gözlemci olarak katılma talebinde bulundu. Duruşma, mahkeme başkanının sanık vekillerinin davanın nakledilmesi talebinin Yargıtay’da olduğunu ve bu konuda henüz bir karar verimediğini ifade etmesiyle başladı.

Cömert Ailesi’nin avukatı Hatice Can duruşmayı değerlendirirken, “Duruşma günü belli, tanıklara da davetiye çıkartılmış. 27 tanık duruşma günü hazır ancak sanık vekili, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçeyle nakil istemiş. Adalet Bakanlığı’na gönderilen dosya Yargıtay 5’inci daireye ulaştırılmış. Yani, dosya kaçırılmıştır” dedi.

Mahkemeden sanık polisin tutuklanmasını istediklerini ancak reddedildiğini belirten Hatice Can, “Adam öldürmekten yargılanan bu kişi, şu anda görevinin başındadır. Bu da düşündürücüdür. Ayrıca emir veren yetkili amirlerin de bu konuda yargılanmasını istemiştik ancak kimlik tespitleri dahi yapılmadan, sorgulamadan takipsizlik kararı verilmiştir. Bu bir hukuk skandalıdır” diye konuştu.

Cömert ailesinin avukatları izleyici ve basının içeri alınmasını talep etti. Ancak mahkeme talebi reddetti.

Hatice Cömert, oğlunun fotoğrafını mahkeme heyetine göstererek, “Bak bu foğraftaki Abdocan. Ben bu çocuğu tarlada çalışarak büyüttüm. Suçsuz. Bu gençlere yazık değil mi?” diye sordu. Anne Cömert sanık polis Ahmet Kuş’un avukatlarına da döndü ve “Bak bu Abdocan, genç, sen de gençsin” dedi.

Savunma yapan Cömert ailesinin avukatları, sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanmasını talep ederek, “Roboskî’yi, 16 Mart’ı ve diğer katliamları ortaya çıkarmayan devlet geleneğinin devamı olmayın. Soruşturma eksik yapıldı, iddianame eksik hazırlandı, diğer failler hakkında dava açılmadı. Mahkeme iddianameyi iade etmeli ve suç duyurusunda bulunmalı. 12 Eylül’de sosyalisti, Kürt’ü, Alevileri, sendikacıları yargılayan hakimleri kimse hatırlamıyor. Siz şimdi tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıyasınız. İşte hakikat. Sanık polisi tutuklayın, diğer sorumlular hakkında işlem yapın” dedi.

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler