Sendikal Güç Birliği Platformu’nun çağrısıyla Şişecam greviyle dayanışmak amacıyla Taksim’de bir araya gelen cam işçileri, sendikalardan üye ve yöneticiler Paşabahçe’nin İstiklal Caddesi’nde bulunan mağazasına yürüdü.
Taksim Meydanı’ndaki eylem yasağını delen işçiler meydanda bir araya geldi. Burada “Geliyor, geliyor cam işçisi geliyor”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atan işçiler, polisin sınıf düşmanı tavrını protesto ederek Fransız Konsolosluğu önüne geçti. Fransız Konsolosluğu önünde bir süre oturma eylemi yapan işçiler Paşabahçe mağazasına doğru yürüyüşe başladı.
Eylemde Sendikal Güç Birliği Platformu’nun çağrısı olmasına rağmen, bağlı sendikaların kitlesellikten uzak sadece temsili düzeyde katılmaları da dikkat çekti. Eyleme DİSK’ten Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş ve Enerji-Sen’de destek verdi.
Paşabahçe önüne gelen işçiler polis barikatıyla karşılaştı. Polis yine işveren yanlısı tavrını göstererek işçilerin tam mağaza önüne gelmesini engellemeye çalıştı. Polis ile yapılan görüşmeler sonucunda barikat biraz daha gerileterek mağaza önünde açıklama yapıldı.
Açıklama yapan Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş toplu sözleşme, talepler ve grev sürecine kısaca değinerek, “Ocak ayından bu yana 24’üncü dönem toplu iş sözleşmemiz, 20 Haziran’ a kadar devam etti. 16 görüşme yaptık. 16’ıncı görüşmeden sonra hem idari maddeler, hem ekonomik maddelerimiz, hem de sosyal maddelerin bir kısmında anlaşıldı. Bir kısmında anlaşılamadı. Genel olarak ücret ve iyileştirme talebimiz var. 20 Haziran, sabah saat 09.00’da Türkiye genelinde Şişe Cam’ a bağlı 10 fabrikamızda 5 bin 800 işçi adına grevimizi başlatmış bulunuyoruz.” dedi.
Grev sürecinde jandarma ve polisten sürekli olarak baskı yaşandığına dikkat çeken Çetintaş, “Bu grevin önce cam işçisine, sonra işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum. Bugün grevin yedinci günü. Değişik kurumlardan arayanlar var. Bizim tek muhatabımız Şişe-Cam. Trakya bölgemizde İstanbul takviyeli özellikle 3 fabrikamız var. Buradan bugün mal çıkarmak için jandarma ve TOMA’larla müdahale etmeye çalışıyorlar. Demokratik kitle örgütleri ve işçi arkadaşlarımız 3 fabrika önünde oturup TOMA’lara karşı direniyor. Jandarma da bu konuda müdahale edeceğim diyor. Aynı konu Mersin’de işçilerle, polis arasında yaşanıyor. Barış olmayan yerde, toplu görüşmeyi masada bitiremediğimiz sürece, iki taraf da zarar görür. Biz diyoruz ki 6 ay nasıl masada görüşüp, anlaşamadıysak, grev de bizim yasal, en demokratik hakkımız. Biz de bunu kullanmak için, yasal hakkımızı kullanıyoruz” dedi.
Eylemde ayrıca SGBP Dönem Sözcüsü Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu.
Emek.org.tr