Emekten yana her türlü değer ve gelişmenin önüne geçilmeye, tarihin yeniden yazılmaya çalışıldığı günümüz koşullarında, geçmiş direnişlere ait anlatılar sadece nostalji ile anılması gereken hikayeler değil, aksine günümüze ışık tutacak mücadele deneyimleri olarak okunmalı. Zafer Aydın’ın, işçi sınıfının büyük direniş geleneği içinde yer alan Derby Lastik Fabrikası işgalini kitaplaştırması sol ve emek tarihinin çarpıtılarak yeniden yazılmak istenmesine de önemli bir yanıt niteliğinde…
“Dünyanın hemen hemen her yerinde egemen düzenin ve egemenlik ilişkilerinin sorgulandığı, haksızlıklara itiraz edildiği, itirazlar doğrultusunda eyleme geçenlerin okulları, fabrikaları, tarlaları işgal ettiği 1968’de, İstanbul’da da Derby Lastik Fabrikası işçiler tarafından işgal edildi. Lastik-İş üyesi işçiler, sendika seçme özgürlüğünü kullanmak için “referandum” talebiyle bu eylemi gerçekleştirdiler. İşçiler eylemleriyle, patron, idare, yargı ve güdümlü sendika ittifakıyla yürütülen büyük bir operasyona karşı sendikalarını ve sendika seçme hakkını savundular. Referandum yaptırarak, demokratik bir yöntemle işçinin iradesinin ortaya çıkmasını sağladılar. İşgal, sendika seçme hakkını özgürce kullanabilmek üzere yapıldı, ama sosyal ve siyasal sonuçlarıyla talebin sınırlarını aşan bir deneyim özelliği kazandı.
Elinizde tutuğunuz kitap, işçi sınıfının tarihinde ayrıcalıklı bir yere sahip, Türkiye 1968’inin referans eylemlerinden Derby İşgalini, tanıkların anlatımları ve belgeler ışığında değerlendiren, inceleyen bir çalışma.”
Ve elbette ki, sevgilim, elbet,
dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,
dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle : işçi tulumuyla
bu güzelim memlekette hürriyet…
Nazım Hikmet
Zafer Aydın