Mobbing: “usta bana haksız davranıyor, beni hor görüyor”

İstanbul-Esenyurt’ta çalışan işçi arkadaşımız şöyle yazmış: “Merhaba üç yıldan beri çalıştığım … işyerinde … olarak çalışıyorum. İş yerinde verimsizmişim ve işten çıkarılacağım gibi bir söylenti var. benimde morelim bozuk işten çıkarılmayı bekliyorum. Ustabaşıyla aram iyi değil, onunla tartışmalarımız oldu. Patrona önceden de söylemişim usta bana haksız davranıyor, beni hor görüyor, zorlayarak sürekli ağır işe gönderiyor […]

İstanbul-Esenyurt’ta çalışan işçi arkadaşımız şöyle yazmış:Merhaba üç yıldan beri çalıştığım … işyerinde … olarak çalışıyorum. İş yerinde verimsizmişim ve işten çıkarılacağım gibi bir söylenti var. benimde morelim bozuk işten çıkarılmayı bekliyorum. Ustabaşıyla aram iyi değil, onunla tartışmalarımız oldu. Patrona önceden de söylemişim usta bana haksız davranıyor, beni hor görüyor, zorlayarak sürekli ağır işe gönderiyor diye. Verimsizim diye çıkışımı vereceklerini duyuyorum. Her zaman çalışmam takdir edilirdi ama. İşten çıkarırlarsa ne yapacağımı da bilmiyorum. ne yapmam gerekir yardımcı olur musunuz?”

İşçi arkadaşımızın, işten çıkarılma tehdit ve baskısı altında çalıştırıldığı anlaşılıyor. Ustabaşı tarafından da mobinge uğruyor, yani psikolojik baskı altında tutuluyor.  Bu durum karşısında, işverene bildirilmesine rağmen bir şey yapılmadığı da anlaşılıyor. İşveren bildirildiği andan itibaren bu sorunla ilgilenerek çözüme kavuşturması gerekirdi. Ama bir şey yapmamış. İşten çıkarılma dedikodusu da kasıtlı yayılmış olabilir. İş yerinde psikolojik ve maddi baskılarla birlikte, işten çıkarılma riskini de göz önünde bulundurarak arkadaşımıza şunları söyleyebiliriz.

Öncelikle ustabaşından gelen baskılar konusunda bir kez daha işveren ile görüşerek, bu duruma son verilmesini sağlamasını istemelisiniz. Bir hafta kadar sürede değişen bir şey olmaz ise bir dilekçede yaşadıklarınızı yazarak işvereni bir kez daha, ama bu kez yazılı uyararak soruna müdahale etmesini istemelisiniz.

Ustabaşının tutumları değişmiyor ise, Çalışma bakanlığı alo 170 hattını arayarak şikayette bulunmalısınız. Şikayetinizde baskıları ve sizin üzerinizdeki etkilerini, moral bozukluğunu ve işinizi yaparken etkilendiğinizi, yaşadığınız stresi anlatmalısınız. İşverenin duyarsızlığından da söz etmelisiniz. Bu konuda iş yerinde inceleme yapmalarını ve bu durumu engellemeleri için yardımlarını istemelisiniz. Aradığınız yerden telefon numarası ve kiminle konuştuğunuz kişinin ismini isteyin. Ne zaman ilgileneceklerini gelip gelmeyeceklerini sorunuz. Birkaç gün sonra yine sormalı ve takipçi olmalısınız.

Bu şikayet üzerine müfettişler iş yerini telefonla arayıp patronu uyarabilirler.  Ya da geç de olsa iş yerine gelip teftiş yaparak uyarı ve para cezası verebilirler. Bunlar etkili oluyor.

İşten çıkartılacağınız konusunda kesin bir şey olmadığı için biz de kesin bir şey söyleyemiyoruz. O nedenle bir şey yapmanıza da gerek yok.  Sitemizde yayınlanan “İşten Çıkarıldım Ne Yapacağım?” yazısını bilgilenme açısından okuyabilirsiniz.

İşyerinde yalnız kalmayın ve arkadaşlarınızla bu durumu paylaşın. Birbirinize destek olarak dayanışma içine girmelisiniz.

İşyerinizde bu ve benzeri sorun yaşayan işçi arkadaşlar da bize yazabilir, sorunları ve çözümleri konusunda bizimle görüşebilirler.

Bu durumu sektörünüzde örgütlü olan sendikaya giderek üye olmayı ve sendikal destek almanızı da öneririz. Bu konuda veya işyerinizde sendikal çalışma yapmanız konusunda isterseniz sizinle görüşebilir ve yardımcı olabiliriz.

Selamlar, iyi günler diliyoruz.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler