OSTİM İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, olumsuz çalışma koşullarına karşı 8 saatlik iş günü talep ettikleri için işlerine son verilen ve direniş başlatan galvaniz işçileri Şaban Çetin ve Muzaffer Aşçı ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirerek direnişlerine son verdi.
İşçiler adına açıklama yapan, direnişçi işçi Şaban Çetin sürdürdükleri mücadelenin bireysel olmadığını, işten çıkarıldıkları TAŞGÖK GALVANİZ başta olmak üzere, OSTİM ’de faaliyet gösteren galvaniz atölyelerinin çalışma şartlarına dikkat çekmek için mücadele ettiklerini ifade etti. ‘Sağlıksız koşullarda günde 12 saat nefes almadan çalışıyorduk. Asit ve kimyasalların zehrini soluyarak… Hiçbir güvenlik önlemi olmayan galvaniz ocağının içine düşüp yanarak ölme pahasına. Metalin ömrünü uzatan galvaniz bizim ömrümüzü çürüttü’ diye konuşan Çetin, birçok işçinin sağlık problemleri yaşadığını belirtti.
12 saatlik çalışma sürelerine karşın 8 saatlik işgünü ve sağlıklarını koruyabilecekleri çalışma koşulları istedikleri için işten çıkarıldıklarını söyleyen Çetin, ‘emeğimizin karşılığı olan kıdem ve ihbar tazminatlarımız başta olmak üzere kazanılmış haklarımızı gasp etmek için bizim istifa etmemizi istedi’ dedi. Çetin, direnmeyi ve mücadele etmeyi seçtiklerini söyledi ve ekledi: ‘Direnişimizin basıncı ile işten atıldığımız TAŞGÖK GALVANİZ ’de denetim yapıldı. Yapılan denetim sonrası atölyeye bir günde havalandırma takıldı.’
Direndikleri süreç içerisinde çok şey öğrendiklerini ve kazandıklarını ifade eden Çetin, ‘Bugün direnişimizi sonlandırıyoruz. Ama OSTİM ’de işçi sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere işten atmalara ve patronların keyfi dayatmalarına karşı örgütlenerek mücadele etmeye devam edeceğiz’ diye konuştu.
Direnişçi Galvaniz işçileri ihbar ve senelik izin ücretlerinin ödendiğini, ödenmeyen kıdem tazminatı ve mesai ücretleri gibi diğer hakları için de dava açacaklarını ifade ettiler.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ CİNAYETLERİ YASASI’
Galvaniz işçisinin ardından OSTİM İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MECLİSİ adına açıklama yapan OSTİM işçisi, örgütlenme çağrısında bulundu. OSTİM ‘de işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisince yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın, işçi sağlığı ve güvenliği ile değil, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına çıkarıldığı vurgulandı. Yasa için, ‘Sürdürülebilir iş cinayetleri yasası’ ifadesinin kullanıldığı açıklamada, ‘Bu yasa ile iş kazaları sonucu meydana gelecek cinayetlerinde patronun sorumluluğu tamamen ortadan kalkıyor ve sorumluluk işçiye yükleniyor.’ denildi.
İşçi sağlığı ve güvenliği sorunun biçimsel yasal düzenlemeler ile çözülemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, ‘Çözmek şöyle dursun ‘iş sağlığı ve iş güvenliği yasası’ ile var olan haklar daraltılmış, işçi sağlığı ve güvenliği piyasalaştırılmıştır’ denildi.
Emek.org.tr