Gazeteciler bugün (15 Şubat) DİSK Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması yaptı, ‘bundan sonra DİSK/Basın-İş’te örgütleneceğimizi ilan ediyoruz’ dedi.
Sendikal örgütlenme oranının en düşük olduğu üç sektörden biri olan basın sektöründe gazeteciler düşük ücretli, ağır ve uzun çalışma sürelerine; sektöre yeni başlayanlar ise stajyer sömürüsü gibi sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum ediliyor.
Gazetecilerin örgütsüzlüğüzden güç alan medya patronlarının kabul edilemez bir çalışma rejimi oluşturulduğuna değinilen basın açıklamasında ‘Her işyerine kreş istemek, hem çalışma koşulları hem de yıllık zamlar konusunda tek taraflı işveren tasarrufuna karşı çıkmak, haksız işten çıkarmaları önlemek, aynı işi yapanlar arasındaki tarifi imkansız ücret farklarını gidermek, mesleki hastalıklarla baş edebileceğimiz bir çalışma düzenine kavuşmak için, sendikal örgütlenmeden başka yolumuz yok’ dendi.
DİSK/Basın-İş sendikasında örgütlendiklerini ve örgütleneceklerini ilan eden gazeteciler şunları söyledi: Biz bir grup gazete, televizyon, dergi, haber portalı, radyo, ajans çalışanları… Matbaa işçileri, ulaştırma görevlileri… Muhabirler, editörler, yönetmenler, teknik yönetmenler, up linkçiler… Sayfa tasarımcıları, reji çalışanları, yazı işleri çalışanları bundan sonra DİSK/Basın-İş’te örgütleneceğimizi ilan ediyoruz.’
Gazetecilerin basın açıklaması:
GAZETECİLER ARTIK DİSK/BASIN-İŞ’Lİ!..
Medya patronları, Anayasa ve iş kanunu ile uluslararası sözleşmelere aykırı olarak, basın sektörüne sendika girmesini istemiyor.
Gazetecilerin örgütsüzlüğünden güç alan medya patronları kabul edilemez bir çalışma rejimi oluşturmuş durumda. Mesleğe yeni başlayanların maruz kaldıkları stajer sömürüsü… Her yıl başında tekrarlayan tensikatlar… Gazetecilerin iş güvencesinden yoksun olduğunu bize kanıtlıyor.
Her işyerine kreş istemek, hem çalışma koşulları hem de yıllık zamlar konusunda tek taraflı işveren tasarrufuna karşı çıkmak, haksız işten çıkarmaları önlemek, aynı işi yapanlar arasındaki tarifi imkansız ücret farklarını gidermek, mesleki hastalıklarla baş edebileceğimiz bir çalışma düzenine kavuşmak için, sendikal örgütlenmeden başka yolumuz yok.
Basın-İş, DİSK’in kurucu sendikalarından biri. İş kolları yönetmeliğinin değişmesiyle birlikte artık gazete, radyo, televizyon çalışanları ile matbaa çalışanları aynı sendika içinde örgütlenebiliyor.
Biliyoruz ki basın emekçilerinin bu denli kötü çalışma koşullarına ve güvencesizliğe mahkum olmalarının nedenlerinden başlıcası basın sektörünün sendikal örgütlenme oranının en düşük olduğu üç sektörden biri olmasıdır.
Ellerimizle büyütüp basın sektöründe var etmeye giriştiğimiz sendikamızın patron yanlısı veya kişisel ikbalini her şeyin önüne koyan yöneticilerin elinde oyuncağa dönüşmesini istemiyoruz.
Örgütlenmek için yürüttüğümüz çabaların meyvesini almak insanca çalışma koşullarına sahip olmak, emeğimizin karşılığını alabilmek ve maruz kaldığımız baskılara karşı ayakta kalabilmek istiyoruz. Bunun yolu, DİSK’in 46 yıllık mücadele geleneğine sahip çıkmaktan geçiyor.
Biz bir grup gazete, televizyon, dergi, haber portalı, radyo, ajans çalışanları… Matbaa işçileri, ulaştırma görevlileri… Muhabirler, editörler, yönetmenler, teknik yönetmenler, up linkçiler… Sayfa tasarımcıları, reji çalışanları, yazı işleri çalışanları bundan sonra DİSK/Basın-İş’te örgütleneceğimizi ilan ediyoruz.
Diğer meslektaşlarımızı da DİSK/Basın-İş’te örgütlenmeye çağırıyoruz.
Emek.org.tr