Kaynak: Kureselsendika.com’dan alınmıştır.
Fas’ta çağrı merkezi işçilerine sendikal baskı
Fas’ta Casablanca’da Fransız Telekom grubu Total Call çağrı merkezinde işçilere sendikal baskı uygulanmakta.
UMT sendikasının işyerinde yetki almasından bir gün sonra işyerinde sendikayı örgütleyen 5 öncü işçi 13 Şubat 2014 günü işten çıkarıldı.
Sendika işçilerin işe geri alınması için direnişe başladı.
Labourstart internet sitesi online dayanışma kampanyasına başladı. Kampanyaya bu linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2217&src=lsmm
Petrobras Firması İşçi Ağı kuruldu
25-27 Şubat 214′de Brezilya Petrol İşçileri Sendikası FUP’un ev sahipliğinde yapılan toplantıda Petrobras şirketinde çalışan sendikalar arasında iletişim ağı kuruldu. Toplantıya Brezilya, Arjantin, Peru, Çin, Nijerya ve Kolombiya sendikalarının temsilcileri katıldılar.
% 56’sına Brezilya devletinin sahip olduğu petrobras şirketi için 30 ülkede 80.500 işçi çalışmaktadır. Toplantıda Petrobras Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve İnsan Kaynakları Birimi de şirketin politikalarına dair bir sunumda bulundu.
Toplantıda çalışanların % 15.8’ini oluşturan kadınlar için özel politikalar izlenmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bu amaçla işçilerin oluşturduğu Kadın Kolektifi’nin desteklenmesi kararı alındı.
İşçi Ağı şirket içinde güvencesiz çalışmaya karşı ortak mücadele edeceklerini de belirtti. Ayrıca şirkete IndustriALL Küresel Sendika ile imzalanan Küresel Anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi ve benzeri diğer anlaşmalarda yer alan yeni maddelerin eklenmesi çağrısında bulundu.
http://www.industriall-union.org/fup-and-petrobras-launch-workers-network
Kırgızistan’da grevci işçilere 15 yıl hapis tehdidi
Kırgızistan’da ceza kanununda yapılan ekleme ile stratejik açıdan önemli işletmelerde üretimin durdurulması durumunda 15 yıla kadar hapis cezası getirilmektedir.
Üretimin bir bölümünde iş durdurulması halinde 8 ile 12 yıl, geniş çaplı iş bırakma halinde ise 10-15 yıl arası ceza verilmesi öngörülmektedir. Ceza yalnızca sendika liderlerine yönelik değil greve katılan işçileri de kapsamaktadır.
Bu yasa sonucunda hükümetin stratejik önem atfettiği işletmelerde grev yapmak yasaklı hale getirilmiştir. Yaklaşık 50 firma bu kapsama alınsa da bu sayının ileride artması da ihtimal dahilindedir.
IndustriALL ve Kırgız üyesi Kırgızistan Maden ve Metalürji Sendikası (MMTUK) bu yasanın evrensel ve anayasal haklara karşı olduğunu belirtmektedir. IndustriALL ayrıca Kırgızistan Devlet Başkanına ve üst düzey yöneticilere uyarı mektupları gönderdiler.
http://www.industriall-union.org/in-kyrgyzstan-strikers-can-be-imprisoned-for-15-years
Çin’de IBM işçileri grevde
Çin’de IBM işçileri 3 Mart’ta greve çıktı. Güney Çin’de, Hong Kong sınırındaki Şenzen’deki fabrikada binden fazla işçi çalışma koşullarına karşı iş bıraktı.
Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla beraber işçi eylemlerinde ciddi artış yaşanmaktadır. İşgücü arzının azalması, işgücüne duyulan ihtiyaç ve sosyal medyanın etkisi işçilerin mücadelesine yeni imkanlar katmaktadır.
Haziran 2011 ile Aralık 2013 arasında Çin’de 1.171 grevin gerçekleştiğini China Labour Bulletin açıklamaktadır.
Aynı bölgede Nokia fabrikasında da Kasım ayında işçiler 70 işçi işten çıkarılınca greve gitmişti. Ağustos ayında ise ABD menşeili Apollo Lastiklerinde çalışan 5 bin işçi greve çıkmıştı.
Temiz Kıyafet Kampanyası’ndan (CCC) Bangladeş tekstil işçileri için kampanyaya destek çağrısı
Bangladeş’te çöken binalarda ve yangınlarda binlerce işçinin yaşamını yitirmesi üzerine süren uluslararası kampanya devam ediyor. Kampanyanın önemli bir bileşeni olan Temiz Kıyafet Kampanyası (CCC) ölen işçilerin ailelerine tazminatların ulusötesi markalarca ödenmesi talebini öne sürmektedir.
Bangladeş’te işçilerin mücadelesi de paralel şekilde sürüyor. 24 Şubat’ta 11 sendika Rana Plaza’nın çöküşünün ardında yetim kalan çocuklarla beraber eylem yaptılar.
Söz konusu kampanyanın neticesinde Bonmarche, Premier Clothing ve Camaieu tazminat için oluşturulan fona katkı sunmayı kabul ettiler. Benetton’u hedef alan online mektup kampanyası da devam ediyor. Fonun hedefi 40 milyon doları bulmak ve çöken binadan yaralı çıkan işçilerle ölen işçilerin ailelerinin daha iyi şartlarda yaşamasını mümkün kılmaktır.
Kampanya kapsamında Labourstart online dayanışma kampanyası gerçekleşiyor.http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2200
Ayrıca Rana Plaza katliamının yıldönümü olan 24 Nisan’da uluslararası eylem haftası çağrısı yapılmaktadır. Kampanyanın hedefindeki markaların listesini şu siteden bulabilirsiniz. http://www.cleanclothes.org/ranaplaza/who-needs-to-pay-up.
Bangladeş’te bağımsız fabrika denetimlerinin ilk etabı tamamlandı
Bangladeş’te fabrika yangınlarında ve çöken binalarda binlerce tekstil işçisinin yaşamını yitirmesi üzerine Bangladeşli işçilerin mücadelesi ve uluslararası kampanya sonucunda 150’yi aşkın Ulusötesi Tekstil Şirketinin küresel sendikalarla 13 Mayıs 2013’de Bangladeş Anlaşmasını imzaladı. Bu doğrultuda Bangladeş’teki fabrikalara dair bağımsız ve şeffaf incelemelerin ilk etabı tamamlandı ve raporu hazırlandı.
Rapor mevcut binaların güvenlik durumlarını analiz etti ve atılması gerekli adımları sıraladı. Raporda yapılan soruşturmalarda Rana Plaza çapında hasarlı bir bina tespit edilmediği belirtildi. IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Reina raporun şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde hazırlanmasının önemini vurguladı.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından Bangladeş’teki fabrikaların ve markaların işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlar istihdam etmeye başladığı ve önlemler aldığı da belirtildi.