Büro Emekçileri Sendikasının çağrısıyla bugün adliye çalışanları eylemlerini sürdürdü. Türkiye’nin dört bir yanında iş güvencesizliği, vergi adaletsizliği ve fazla nöbetlere, angaryaya ve ücretsiz ulaşım ve yemek hakkının gasp edilmesine karşı eylem vardı.
Mevcut hakların gasp edilmesi ve geriye dönüş koşulların dayatılmasına karşı 27 Şubat’ta greve çıkacağını açıklayan Büro Emekçileri Sendikası, taleplerin karşılanmadığı taktirde daha kararlı bir şekilde eylemlere devam ederek 27 Şubat’ta güçlü bir grev yapacaklarını açıkladı.
İnsanca yaşam talebini bir kez daha yineleyen büro emekçileri bordro yaktılar.
ADLİYELER SARAY YARGI EMEKÇİLERİ KAPIKULU DEĞİLDİR
Rekabet edercesine adalet saraylarının büyüdüğünü fakat sarayların içinde çalışan yargı emekçilerine yoksulluğun dayatıldığını belirtilen açıklamalarda, ‘Bir taraftan sarayların yapıldığı iddia edilirken sarayların içinde çalışan yargı emekçilerine yoksulluk dayatılmakta, her türlü talepleri görmemezlikten gelinerek kazanılmış hakları gasp edilmektedir’ dendi.
NEDEN 27 ŞUBAT’TA GREV
27 Şubat greviyle ilgili şunlar söylendi: ‘25 Şubat-3 MART tarihleri arası ülkemizde vergi haftası olarak kutlanmaktadır. Son yıllarda vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın en önemli aracı haline gelmiştir. Yukarıdaki taleplerimizin yanına 27 Şubat’ta vergide adalet talebimizi de ortaya koyacağız. Bizlerin mücadelesi “İnsanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek” mücadelesidir. Bu mücadeleyi bugün alanlarda olarak yükseltiyoruz 27 Şubat’ ta daha da yükselteceğiz!’
Büro emekçilerinin talepleri:
- Adliyelerdeki iş yükü her geçen gün artmakta iş yüküne paralel olarak, yargı emekçileri çoğu zaman mesai bitiminde ve tatil günlerinde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. 2013 yılı bütçesinde fazla çalışma karşılığında ödenen ücretler kaldırılmıştır. Sendika olarak öncelikli talebimiz çalışanların sırtındaki iş yükünün azaltılarak fazla mesai yapılmasına gerek kalmayacak bir iş düzeninin oluşturulmasıdır. Sonrasında ise bu güne kadar fazla mesai adı altında çalışanlara yapılan ödemeler günün koşullarına uygun hale getirilerek maaşa dâhil edilmelidir.
- Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi yargı emekçilerinde de emekli olunduğunda maaşlar % 50-60 oranında azalmaktadır. Bu durumda emekliliği hak ettiği halde ekonomik ihtiyaçlarından dolayı çalışmak zorunda kalan binlerce yargı emekçisi bulunmaktadır. Bu sebeple maaş dışında yargı emekçilerine ödenen diğer ücretler emekli aylığına dâhil edilmelidir.
- Genel olarak kamu çalışanları yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Konfederasyonumuz tarafından hesaplanan yoksulluk sınırı olan 3.481 TL taban aylık olarak tüm kamu çalışanlarına verilmelidir.
- 3717 yeniden düzenlenerek keşif ücretleri tek bir havuzda toplanıp, tüm yargı emekçilerine eşit bir şekilde dağıtılmalıdır.
- Adalet Bakanlığı’nın sosyal tesisleri sınırlı sayıda olduğundan tüm çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikte sosyal tesis açılması için çalışmalar başlatılmalı; özellikle çalışanların önemli bir oranın kadın olduğu bakanlığımızda yeteri kadar kreş açılmalıdır.
- Son zamanlarda yaygınlaşan adliyelerdeki yemekhanelerin özelleştirilmesi uygulamasına son verilerek, kurum tarafından nitelikli ve parasız yemek hizmeti sağlanmalıdır.
- Adalet Bakanlığı tarafından 14 Kasım 2012 tarihi itibariyle kaldırılan ulaşım ödeneği yeniden yargı emekçilerine ödenmelidir
- Yardımcı hizmetler sınıfında olan mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfına alınması için ivedilikle yasal düzenleme yapılmalıdır.
Emek.org.tr