ANADİLDE SAVUNMA DÜZENLEMESİ TBMM’DE

64. gününü dolduran açlık grevlerinin temel taleplerinden biri olan anadilde savunma yapılmasına olanak tanıyan  “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu

Anadilde savunma düzenlemesi tbmmde

64. gününü dolduran açlık grevlerinin temel taleplerinden biri olan anadilde savunma yapılmasına olanak tanıyan  “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı 13 maddeden oluşuyor. Tutuklu ve hükümlülerin izin günlerinden, savunma dilinin düzenlenmesine dek bir çok konuyu kapsayan tasarının gerekçesinde : “Sanığın sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edeceğini belirttiği başka bir dilde yapılmasına” imkan tanındığı belirtildi. Tasarıyla, kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, 3 ayda bir kez olmak üzere 3 saatten 24 saate kadar eşleriyle ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşme yapabilecek. Tasarıda ağır bir hastalık ve sakatlık nedeniyle yaşamını yalnız sürdürememe durumunda infazın ertelenmesi de yer alıyor.

BAŞKA DİLDE TERCÜMANLI SAVUNMA

Türkiye gündeminin asıl başlıkları arasında yer alan ‘anadilde savunma’ hakkını da içeren düzenlemeler tasarının içerisinde. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, ‘tercüman bulunduracak haller’ başlıklı maddesinde yer alan düzenleme ile, sanık sözlü savunmasını kendisini iyi ölçüde ifade edebileceği diliyle yapabilecek. İddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine anadilinde sözlü savunmasını verecek olan sanık, yanında tercümanını hazır bulundurmak zorunda.

DEMİRTAŞ TASARIYI DEĞERLENDİRDİ: ÖNEMLİ BİR ADIMDIR KÜÇÜMSEYEMEYİZ

Açlık grevinin taleplerinden anadilde savunma hakkının düzenlenmesini içeren kanun tasarısını Nusaybin’de yaptığı konuşmada değerlendiren Selahattin Demirtaş şunları söyledi: ‘Dün gece yarısından sonra anadilde savunmayla ilgili yasa tasarısı meclise ulaştı. Bugün komisyona gelmesi, birkaç gün içerisinde de yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu Önemli bir adımdır. Bunu küçümseyemeyiz, yok sayamayız.’

Başbakan’ın açlık grevlerini şantaj olarak nitelendirmesine tepki gösteren Demirtaş; şantaj yapmadıklarını, tehdit etmediklerini ama kimsenin şantajına da boyun eğmeyecekleri mesajını verdi.

‘Şimdi 63 gündür arkadaşlarımız içeride direniyor. Üç tane talepleri var. Biri Sayın Öcalan ile müzakere, Sayın Öcalan’ın sağlık, güvenlik koşularının oluşturulması. Bir diğeri anadilde eğitim, bir diğeri anadilde savunmadır. Dün gece yarısından sonra anadilde savunmayla ilgili yasa tasarısı meclise ulaştı. Bugün komisyona gelmesi, birkaç gün içerisinde de yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu önemli bir adımdır. Bunu küçümseyemeyiz, yok sayamayız. Ancak diğer adımların da haklı meşru taleplerin de hızlı bir şekilde zaman kaybetmeksizin yerine getirilmesini beklemek bizim hakkımızdır. Eğer bir halk yediden yetmişe milletvekili belediye başkanıyla zindandaki tutsağıyla, genci yaşlısıyla bedenini ölüme yatırabiliyorsa bu taleplerin arkasında kenetlenebiliyorsa hükümet bunları yok sayamaz artık.’ şeklinde konuşan Demirtaş, talepleri karşılanana dek geri adım atmayacaklarını belirtti.

Emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler