Akdeniz’de en az 2 800 sığınmacı yaşamını yitirdi

IOM “Birçok insan, savaştan, zulümden, yoksulluktan kaçıyor.” Uluslararası Göç Örgütü (International Organization for Migration – IOM)  Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacılara ilişkin verileri de açıkladı. IOM göçmenlere uygulanan sınırlama ve şiddetin son bulması için ülkelere ve uluslararası kuruluşlara yönelik çağrısını sürekli yineliyor. Ölü ve kayıp sayıları verilirken ‘Gerçek rakamlar çok daha yüksek’ olduğu da […]

IOM “Birçok insan, savaştan, zulümden, yoksulluktan kaçıyor.”

Uluslararası Göç Örgütü (International Organization for Migration – IOM)  Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacılara ilişkin verileri de açıkladı. IOM göçmenlere uygulanan sınırlama ve şiddetin son bulması için ülkelere ve uluslararası kuruluşlara yönelik çağrısını sürekli yineliyor.

Ölü ve kayıp sayıları verilirken ‘Gerçek rakamlar çok daha yüksek’ olduğu da belirtilen raporunda IOM “Birçok insan, savaştan, zulümden, yoksulluktan kaçıyor.” tesbitini yapıyor.

Açıklamada 2016 yılında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçen yaklaşık 325 bin sığınmacı olduğu belirtiliyor.

2017 yılında  Avrupa ülkelerine beçen mülteci sayısı ise -yıl itibariyle olmasa da- 150 bin olarak ifade edildi.

2017 yılında sayının azalması, Yunanistan-Balkan yolunun kapatılmasına bağlanıyor. 2017 yılı geçişlerinde her dört  sığınmacıdan üçünün İtalya kıyıları üzerinden Avrupa’ya ulaştığı tespit edilmiş durumda.

Açıklamada sığınmacıların İtalya dışında Yunanistan, Kıbrıs ve İspanya kıyılarına ulaştıklarını belirtti. İtalya’ya 2017 yılında ulaşabilen sığınmacıların ağırlıklı olarak Nijerya, Gine, Bangladeş, Fildişi Sahili, Mali, Eritre, Gambiya, Senegal ve Sudan’dan geldikleri belirtildi.

Akdeniz üzerinden 2017 yılın başından bu yana Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacıların en az 2 bin 800’ünün bu ölümlü yolculukta hayatlarını kaybetti. Ancak yapılan açıklamada hayatlarını kaybedenleriin sayısının daha fazla olabileceğine dikkat çekiliyor.

 

emek.org.tr

 

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar