TÜRK-İŞ açıklamasına göre, emekçiler açısından insanca yaşamak çok zor: emekçi halk açlık ve yoksulluk sınırlarını içinde yaşatılmaya devam ediyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının 2018 Şubat ayı sonuçlarını açıkladı: açlık ve yoksulluk sınırı yükseliyor, gelirler ise azalıyor.
Emekçilerin ücretlerindeki artışın düşük; beslenme, barınma, sağlık, eğitim, ulaşım giderlerinin ise hızla yükselerek pahalılıkla ifade edilen standartların yükselmesi özellikle emekçilerin ve bakmakla yükümlü olduğu ailelerinin yaşam standartları gerilemeye devam ettiğini gösteriyor.
İşçilerin veya memur emekçilerin zamlarla artış gösteren ücretleri, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında hızla eriyor, emekçilerin satın alma güçleri sürekli geriliyor. Bu durum ise emekçi halkın yaşam standartlarında düşüş ve sonuçta kısıtlanmış olanaklarla insanca yaşam koşullarından uzak kalma anlamına geliyor. Gelir adaletsizliğinin giderek arttığı ülkemizde, yapılan araştırmalar, koşulların emekçiler açısından çok kötü olduğunu ifade ediyor.
Ücretleri ortalama 1500 ila 1700 TL. Arasında sıkışan taşeron işçilerinin, tekstil işçilerinin, inşaat veya hizmet sektörü işçilerinin açlık sınırı ölçülerindeki ücretleri ve yaşam standartları tanımladığımız tabloya çok uyuyor. Örgütlenme ve sendikal mücadele olayında da baskı ve engellemelerle karşılaşan emekçilerin, yeni tarzlar yaratarak yaşam koşullarını değiştirmek ve iyileştirmekten başka çareleri yok.
Açlık sınırı 1643 Tl. Asgari ücret 1603 TL.
Türk-İş’in açıkladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı bir önceki yılın aynı ayına göre 440 TL artış göstererek 5 bin 331 TL oldu.
Sonuçlara göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 637 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 331 TL.
Açlık sınırı bir önceki yılın aynı ayına göre 140 TL, yoksulluk sınırı ise yaklaşık 440 TL artış gösterdi.
Türk-İş’in verilerine göre 2018 Şubat ayında ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim sonucu Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.31 oranında arttı.
Sonuçlara göre yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 1.77 oranında gerçekleşti.
emek.org.tr