Dekanlık şaşırdı: sağlık hakkını savunan emekçilere soruşturma açıldı!

Çapa tıp fakültesinde skandal gelişme yaşadı. Sağlık hakkını ihlal edenler değil, savunan emekçilere soruşturma açıldı. Aldığımız bilgiye göre, soruşturma işlemi yapan heyet, “suçlanan emekçileri” haklı buldu. Cuma günkü işlemden ise bir sonuç çıkmadı. Dekanlığın taşeron şirket arzusu üzerine açtığı soruşturma, hastanedeki taşeron işçileri ve emek örgütleri tarafından protesto edildi. İÜ Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan İstanbul […]

Çapa tıp fakültesinde skandal gelişme yaşadı. Sağlık hakkını ihlal edenler değil, savunan emekçilere soruşturma açıldı.

Aldığımız bilgiye göre, soruşturma işlemi yapan heyet, “suçlanan emekçileri” haklı buldu. Cuma günkü işlemden ise bir sonuç çıkmadı.

Dekanlığın taşeron şirket arzusu üzerine açtığı soruşturma, hastanedeki taşeron işçileri ve emek örgütleri tarafından protesto edildi. İÜ Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışan İstanbul Tabip Odası ve SES temsilcisi Dr. Coşkun Canıvar ve taşeron sağlık işçileri temsilcisi hastabakıcı Cemal Bilgin’e ‘işçi eğitimini engelleme’ suçlamasıyla soruşturma açıldı. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenli Meclisi’nin (İSİG) çağrısıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde sağlık hakkı savunucularına soruşturma açılması taşeron sağlık işçileri ve sağlık emekçileri tarafından gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

3

İstanbul Tabip Odası, SES Aksaray Şubesi, DİSK Dev Sağlık-İş, Eğitim-Sen, Üniversiteler Şubesi, Taş-İş Der, Tez Koop-İş’in örgütlediği eyleme DİSK, KESK, İHD, TMMOB ve İşçi Ölümlerine Son Platformu temsilcileri destek verdi.

İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği İstanbul Meclisi adına söz alan Murat Çakır, Çapa’da iş cinayetine kurban giden Zafer Açıkgözoğlu’nu hatırlatarak işçilere eğitim vermeyen yönetimleri teşhir etti. Soma ve Torun Center örneklerini anımsatan Çakır, hastaneyi ‘az tehlikeli’ sayan eğitime karşı itirazları aktardı. Hastanelerdeki riskleri anımsatarak ‘çok tehlikeli’ işler arasında olduğunu vurgulayan Çakır, soruşturmanın karşısında duracaklarını söyledi. “Onların yapması gerekeni biz yaptık” diyen Çakır, hastanede iki yıldır verilen sağlık hakkı mücadelesiyle birçok iş kazasının önüne geçildiğini söyledi.

Dev Sağlık-İş Sendikası Gene Sekreteri Gürsel Kaya ve hastane hekimlerinden Zeki Kılıçaslan da eylemde konuşma yaparak dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

İstanbul Tabip Odası’ndan Ozan Toraman da, Açıkgözoğlu’nun yaşamını yitirmesini anımsatırken, utanması gerekenlerin bir adım ileri çıkarak işçi sağlığını savunanlara soruşturma açtığını söyledi. “Buradaki dayanışmayı ve mücadeleyi yükselteceğiz” diyen Toraman yönetimin işçi sağlığı için gerekenleri yapmayacaklarını bu davranışlarıyla kanıtladıklarını söyledi.

SES adına konuşan Aydın Erol ise üniversite yönetiminin aciz olduğunu söyleyerek, istedikleri gibi bir sendika ve işçi derneği olmadığı için baskı uygulandığını belirtti.

Hedefte işçi sınıfının sağlık hakkı var

Soruşturma açılan ikinci kişi olan SES Çapa Hastane Temsilcisi Dr. Coşkun Canıvar ise bu soruşturmanın özlük hakları ve sağlık hakkı için olduğunu söyledi. Üniversitenin şirket gibi yönetildiğini ve sağlığın piyasalaşmasının yoğunlaşmasının sonuçlarını her geçen gün daha iyi gördüklerini ifade eden Canıvar buna karşı mücadele ettiklerini söyledi. “Sağlık çalışanlarının sağlık hakkı için buradayız” diyen Canıvar, “işçi sağlığı mücadelesi de işçi sınıfı mücadelesi de güçlenerek devam edecektir” diyerek sözlerini bitirdi.

4

Çağrıcı kurumları adına ortak açıklamada da göstermelik eğitime itiraz etmenin meşruluğu vurgulanırken, soruşturma açılan suçun taşeron Atlas şirketi tarafından işlendiği ifade edildi.  Açıklamada ayrıca şunlar vurgulandı: “Sağlık alanında yaşanan tüm iş kazalarının ve meslek hastalıklarının ana nedeni mevcut kapitalist üretim ilişkileri ve piyasalaşmış sağlık politikalarının uygulayıcısı AKP iktidarıdır. Neoliberal politikaları uygulamakta birbiriyle yarışan üniversiteler ve hastane yönetimleri sağlık çalışanlarının sağlığını hiçe saymaktadır.”

Eğitim vermeden sertifika verdiler

İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda hasta bakıcılık yapan taşeron işçi Cemal Bilgin, soruşturmanın üniversitede iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeden sertifika verilmesini şikâyet ettiği için açıldığını savunarak “Hepimizin iyiliğini düşünerek şikâyet ettim. Ceza almamak için farklı alanlardan bin işçiyi bir odaya tıkıp eğitim vermeye kalktılar. Ona da itiraz ettik. Bizi sindirmeye çalışıyorlar” dedi.

Açıklamaların ardından sloganlar eşliğinde Dekanlık binasına yürüyüş gerçekleştirildikten sonra eylem burada sonlandırıldı.

emek.org.tr / guvenlicalisma.org

İlgini çekebilecek diğer içerikler