IŞİD çetelerinin Haziran ayında Musul’u ele geçirmesi ardından tüm mal varlıklarını geride bırakmak şartı ile kentten ayrılmalarına izin verilen Hıristiyanlar, kitleler halinde Güney Kürdistan’ın Hewler ve Duhok kentlerine göç ettiler. Hıristiyanların bir kısmı buralarda kiliselere sığınırken, büyük bir kısmı Hıristiyan köylerinde ve kiralanan evlerde kalmaya başladı. Birçok Hıristiyan Hewler’den havayolu ile başta Fransa ve İsveç başta olmak üzere Avrupa’ya göç ediyor. Musul’dan kaçıp Hewler’de kilise ve evlere yerleşen Hıristiyanlarla basının görüşmesine ise metropolit (matran) tarafından izin verilmiyor.
IŞİD çeteleri, Musul’u ele geçirdikten sonra ilk yaptıkları iş, kaçamayan rejim askerleri ve polislerini vahşi yöntemlerle öldürmek oldu ve bunun görüntülerini internet üzerinden yayınladılar. Daha sonra Şiilere yönelen IŞİD, bir çoğunu tutukladı.
HIRİSTİYANLARIN SAYISI 1,5 MİLYONDAN 400 BİNE GERİLEDİ
Irak’ta Hıristiyanların yaşadığı en büyük kentlerin başında yer alan Musul’da, IŞİD en son olarak Hıristiyanlara yöneldi. Hıristiyanlara Hıristiyanlıktan vazgeçerek Müslüman olarak kendilerine biat etmeleri veya her ay vergi ödemeleri şartını koşan IŞİD, bunları kabul etmeyenlerin geride menkul ve gayri menkul tüm mal varlıklarını bırakarak göç etmelerine izin verdi.
Musul’da çok az sayıda Hıristiyan’ın vergi ödemeyi kabul ederek kentte kaldıkları bildirilirken, 200 binden fazla kişinin ise kenti terk ettiği öğrenildi. 2003’teki Amerikan işgalinden bu yana Irak’ın Hıristiyan nüfusu 1,5 milyondan 400 bine geriledi. Hıristiyanlar endişeli, bu şekilde devam ederse Irak’ta tek bir Hıristiyan kalmayacak.
Hıristiyanların terk etmesi ardından Musul’da bulunan başta Hıristiyan aleminin kutsal mekanlarından sayılan 4. yüzyıldan kalma Mar Behnan manastırı olmak üzere birçok manastır ve kilise de yerle bir edilerek yakıldı. Rahipler kentten çıkarıldı.
METROPOLİT’TEN BASIN YASAĞI
Musul’dan IŞİD’in şartlarını kabul etmeyerek kaçan Hıristiyanların en başta sığındığı kentler ise Hewler ve Duhok. Hıristiyanlar aynı şekilde Hıristiyan nüfusun bulunduğu Şaqlawa, Diyala, Sersing, Amediye ve Barzan bölgelerine göç ettiler. Hıristiyanlar, buralarda kilise, köy ve kiralık evlere yerleştirildiler.
Hewler’de kilise ve evlere sığınan Hıristiyanlara kilise tarafından düzenli bir şekilde yardım yapılıyor. Gelenlerin tümünün isimleri, geldikleri il, ilçe ve mahalle kayıt altına alınırken, kiliselerin görevlendirdiği kişiler, gelenlerin barınma, yiyecek ya da başka bir ülkeye gitme taleplerini not alıyor. Aynı şekilde toplanan battaniye, sünger yataklar ve gıda kumanyaları da kilise görevlileri aracılığı ile ihtiyaç sahibi Hıristiyanlara teslim ediliyor.
Hewler’de konutunda görüştüğümüz Hewler Keldani Katolik Kilisesi Metropoliti Beşar Meti Verda, basına demeç vermeyeceklerini, bu konuda cemaatin kesin kararı olduğunu söyledi.
HAVAYOLU İLE AVRUPAYA KAÇIYORLAR
Güney Kürdistan’a gelen binlerce Hıristiyan ise havayolu ile Hewler’den Avrupa’ya gitmeye devam ediyor. Hıristiyanlar, yakınlarının bulunduğu başta Fransa ve İsveç olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine kaçıyor. Fransa hükümeti geçen hafta yaptığı açıklamada Musul’dan kaçan Hıristiyanlara iltica hakkı vermeye hazır olduklarını bildirdi.
Göç eden Hıristiyanlara, her gün Hewler havaalanında rastlamak mümkün. Avrupa’ya gitmek isteyen Hıristiyanların fazla olması nedeniyle, yeni uçak seferleri tahsis edilirken, Avrupa’dan da Hıristiyan cemaatlerinin kiraladıkları uçakların Hewler havaalanına indiği ve buradan Hıristiyanları alarak havalandıkları bildirildi. Hewler havalananında Hıristiyanları Avrupa’ya taşıyacak uçaklar, buradan yolcuları aldıktan sonra havalanırken, günde ondan fazla uçağın Hıristiyanlar için Hewler havaalanına indiği öğrenildi.
SÜRYANİLERDEN BM’YE ÇAĞRI
Hewler’de geçen hafta Ankawa semtindeki Keldani Kültür Merkezi önünde toplanan Hıristiyanlar da protesto gösterisi yaparak Birleşmiş Milletler (BM) Hewler temsilciliğine kadar yürüdüler. Yüzlerce Hıristiyan Kürtçe, Arapça ve İngilizce “Biz Hıristiyansız, biz Iraklıyız”, “Ey IŞİD burası benim vatanım”, “Biz Irak’ın kökleriyiz”, “Mirasımızı koruyun” yazılı pankartlar taşıdı.
Hewler Keldani Katolik Kilisesi Metropoliti Beşar Meti Verda, grup adına burada yaptığı konuşmada, Musul’daki Hıristiyanların, IŞİD’in baskıları nedeniyle evlerini terk ettiklerini ve insanlığı sığmayan bir muameleyle karşılaştıklarını belirterek, “Bu insanlar, evlerini ve topraklarını terk etmeye zorlandılar. Buradan Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulunuyoruz. Bu sorunu biran önce çözün. BM, Irak’taki Hıristiyan ve diğer azınlıkların can güvenliğini sağlamalıdır” demişti.
Hıristiyanların protesto eylemine destek veren Kürdistan İslam Alimleri Birliği üyesi Seyid Ekmen de, IŞİD’in Musul’da Hıristiyan ve Müslüman alemine yaptığı kötü muameleyi kınadıklarını belirterek, hiç kimsenin İslam dini adına insanlara eziyet etme hakkı olmadığını ve Hewler’e sığınan Hıristiyanlara yardımcı olmaya hazır olduklarını söylemişti. Yapılan protesto gösterisi ardından Hıristiyan ve Müslüman 4 din adamı, taleplerini BM yetkililerine yazılı olarak ilettikten sonra gösteri sona ermişti.
Emek.org.tr/ANF