Hava ve denizyolu çalışanlarının iş güvenliği kaldırılıyor mu?

Hükümet Torba yasada yeni bir değişiklikle, bazı iş kollarında iş güvenliğini yasal korunma dışına çıkarmak istiyor. Düzenlemeyle, şirketlerin maliyetlerinin azaltılarak, kar oranlarının yükseltilmesi hedefleniyor. 2012 yılında uygulanmaya başlayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 2. Maddesi, yeni bir düzenlemeyle değiştiriliyor. Yasada iş güvenliği kapsamı dışında tutulan iş yerleri sayılarak belirlenmişti. Bununla işçiler arasında […]

Hükümet Torba yasada yeni bir değişiklikle, bazı iş kollarında iş güvenliğini yasal korunma dışına çıkarmak istiyor. Düzenlemeyle, şirketlerin maliyetlerinin azaltılarak, kar oranlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

2012 yılında uygulanmaya başlayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 2. Maddesi, yeni bir düzenlemeyle değiştiriliyor. Yasada iş güvenliği kapsamı dışında tutulan iş yerleri sayılarak belirlenmişti. Bununla işçiler arasında ayrımcılık yapılarak bazı sektör ve iş kollarındaki işçiler, iş güvenliği ve işçi sağlığı kapsamı dışında tutulmaktaydı.

Yeni teklifle birlikte, 6331 sayılı yasada işçi sağlığı ve iş güvenliği dışında düşünülen işyerlerine, “uluslar arası deniz yolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer haller” ifadesi eklenerek, havave deniz yolları çalışanları da bu listeye dahil edilmek istenmektedir.

Bu alanlarda çalışan emekçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği hakları, aslında şirketlerin daha fazla karları için yok edilmek istenmektedir. Teklifte belirtilen “uluslar arası rekabette kolaylık sağlanması” ifadesi, tamamıyla bu gerçeğin değişik bir şekilde dile getirilişidir. Yasa teklifi gerçekleşirse, söz konusu işkollarında, iş sağlığı ve iş güvenliği harcamaları ve etkinlikleri çok gerilere çekilmiş ve bir belirsizlik yaratılmış olacaktır.

Diğer taraftan bu yaklaşımla, genel çalışma yaşamı hukuku açısından da bizzat hükümet eliyle hukuksuzluk ve eşitsizlik körüklenerek, çalışanlar arasında ayrımcılık gerçekleştirilmekte, açıktan sermaye güçlerinin çıkarlarını koruyan ve gözeten yasalar gündeme getirilmek istenmektedir.

İşçilerin, sendikaların ve demokratik emek kamuoyunun bu konuda duyarlı davranarak, bu alanda kazanılmış hakların savunulması temel alınmalıdır.

Emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler