Anadil konusu sosyolojik, pedagojik, psikolojik vb. özellikleri yanı sıra, siyasi bir sorun olarak da gündemimizdedir.
En son hükümetin Yargı sisteminde sınırlı da olsa “anadilde savunma” yapmanın yasal imkanını sağlamasıyla birlikte farklı bir boyuta gelindi.
Toplumsal gündemimizin önemli konularından “Kürt Sorunu ve anadil sorunu” birçok yönüyle tartışılmaktadır. Sadece tartışmaların değil, kutuplaşmaların, ayrışma ve çatışmaların da yaşandığı süreçteyiz.
Hemen her sosyal kesim ve kurumsal yapının bu konuda bir sözü ve tavrı vardır. İşçi ve emekçi sınıfı açısından, sendikalarımız açısından “anadil sorunu” ne anlamlar taşımaktadır? Kürtçe dili üzerindeki yasaklar hakkında ne düşünüyoruz? Söylem ve tavırları nedir?
Örneğin Kürt emekçileri ve Kürt halkı, anadil yasağı ve baskıları altında hangi zorluklar ve sorunlar içerisinde yaşamaktadır? Bu konudaki sıkıntılarını ve taleplerini anlayabiliyor muyuz?
Yine örneğin, Çerkez, Arap, Ermeni, Laz gibi halklarımızın anadilleriyle ilgili yaşadıkları sorunları anlama ve çözmede çabalarımız yeterli midir?
Tüm bunların, nedenleriyle birlikte kavranılması çok önemlidir. Karşılıklı ve çok yönlü anlama, toplumsal barışımız için gereklidir. Toplumsal haklarımız, toplumsal adalet ve güven açısından gereklidir.
Bu yönleriyle konuyu sorgulamak ve tartışmaya duyduğumuz ihtiyaç nedeniyle “Toplumsal Yaşamda Anadil Sorunu” başlıklı dosyayı yayınladık.
Broşürümüzü aşağıdan okuyabilirsiniz.