DURUN!
Bekleyin biraz!
Didar Şensoy geçiyor sokağınızdan
bakın!
pencerenizin tam altından
sarmaşıklara sürünerek.
Tarayın saçlarınızı,
Gömleğinizin yakasını düzeltin
ve dik durun.
Maltanızdan,
avlunuzdan geçiyor
Didar Şensoy
Parmaklıkları kanıyla eriterek…
…
Bekleyin biraz, bekleyin!
Her şeyin sırası var!
İnsan hakları derneği kurucularından Didar Şensoy ölümünün 30. Yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen etkinlikle anıldı.
Anma etkinliğine, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İstanbul İnsan Hakları Derneği başkanı Gülseren Yoleri, İHD yönetim kurulu üyeleri, cumartesi anneleri, Emek ve Özgürlük Cephesi temsilcileri, Barış Bloku temsilcisi, Emekli Dayanışma sendikası temsilcileri, Avcılar Kültür Sanat Derneği temsilcileri, dönemin tutsaklık koşullarını yaşayan insanlar ve mücadele arkadaşları katıldı.
1 Eylül 1987 yılında demokratik bir eylem esnasında meclis önünde darp edilen rahatsızlanarak yaşamını yitiren Didar Şensoy’un mücadelesi, kişiliği ve anıları anlatıldı.
Konuşmacılar demokrasi, adalet ve faşizme karşı birlik ve mücadele çağrıları yaptı.
Didar Şensoy kimdir?
Yugoslavya’da öğretmenlik yapan ve daha sonra Türkiye’ye göç eden Didar Şensoy, kardeşi Hasan Şensoy’un tutuklanması ile kendini hapishane koşullarının iyileştirilmesi ve insan hakları mücadelesine adadı.
12 Eylül askeri darbesinin tüm demokratik hakları ortadan kaldırması ve hapishanelerde insanlık dışı muamelelerin artması üzerine gelişen insan hakları mücadelesinin önderlerinden oldu. O, cezaevi kapılarında tutuklu aileleri, dostları ile birlikte ördükleri mücadelenin ve 12 Eylül faşist uygulamalarına karşı duruşun simgesi oldu.
İnsan hakları mücadelesi ve İnsan Hakları savunuculuğunu ve muhalifliğin bütünselliğini kavrayıp öngören Didar Şensoy 1986 da İnsan Hakları Derneğinin kurucularından oldu. Metris hapishanesi tutsak ailelerince gösterilen direnişlerin simgesi olan Didar Şensoy, 1 Eylül 1987 de yine hapishanelerdeki koşulların düzeltilmesiyle ile ilgili meclise dilekçe vermek üzere üç otobüs dolusu tutuklu yakını mücadele arkadaşlarıyla beraber yola çıktı.
Günlerce baskı, takip ve tacizlere rağmen tutuklu yakınları 1 eylül 1987 günü TBMM önüne geldi. “Çocuklarımı serbest bırakmadıkça buradan ölümü kaldırabilirsiniz” diye haykıran, polisin şiddet kullanması sonucu fenalaşan Didar Şensoy, meclis önünde yaşamını yitirdi.
emek.org.tr