Türkiye Barolar Birliği tarafından çağrısı yapılan “THY Grevi Bağlamında Uçuş Güvenliği ve Çalışma Barışı Sempozyumu” grevdeki THY işçileri ve direnişteki FENİŞ işçilerin katılımıyla gerçekleşti. Sempozyum sırasında Türk-İş temsilcileri salondan tepkiler eşliğinde kovuldu.
Üç oturumdan oluşan sempozyumun açılış konuşması Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu tarafından yapıldı. İşçilerin ve emekçilerin Türkiye’yi ayakta tutan güç olduğunu belirten Feyzioğlu şunları söyledi: “Emeğin sömürüldüğü, horlandığı bir ülkede çalışma barışından söz etmek mümkün değildir. Çalışma barışı işverenle işçi arasında sağlanması gereken bir mutabakattır. Bu mutabakat, sosyal ve sendikal hakların hayata geçirilmesiyle sağlanabilir.
Ancak sendikaların susturulmaya çalışıldığı ve işçilerin sosyal güvencelerden mahrum bırakıldığı bir ortamda çalışma barışının sağlanması imkansızdır.
Dar bir çerçevede kalarak, açılım ve demokrasi paketleriyle gündemi oyalamaktansa, gerçekten samimi bir şekilde emek dünyasındaki uzlaşının sağlanması, çok daha köklü ve kalıcı bir barış ortamı yaratacaktır. Yurtta barış ancak çalışma barışının sağlanmasıyla mümkün olabilir” dedi.
Türk-İş temsilcileri işçiler tarafından kovuldu!
İstanbul’da yapılacak sözde toplantı nedeniyle hızlıca konuşmasını tamamlayarak gitmesi gerektiğini belirten Türk-İş Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Naci Önsal konuşmasında “Hava-İş ve THY işçilerinin yanındaydık, destekledik. İşçiler için kampanyalar düzenledik” demesi üzerine işçilerden ‘yalan söylüyorsun’, ‘bir kez grev ve direniş alanımıza gelmediniz’ tepkileriyle birlikte “yandaş Türk-İş istemiyoruz, suskun Türk-İş istemiyoruz” sloganları yükseldi.
İkinci oturum sırasında gazeteci ve öğretim üyesi Av. Dr. Engin Ünsal’ın Türk-İş’i eleştiren konuşmasının ardından söz alarak provakatif bir konuşma yapan Türk-İş hukuk danışmanı yine işçilerin tepkisini çekti. Tekel işçileri başta olmak üzere imzalanan protokolleri soran işçiler hukuk danışmanını sloganlar eşliğinde salondan kovdu. ”AKP uşağı Türk-iş dışarı”, ”İşçi düşmanı Türk-iş istifa’ sloganları atan işçiler, Türk-iş temsilcisi salondan çıkana dek alkış ve ıslıklarla ayakta protesto etmeye devam ettiler.
Atilay Ayçin: ‘Direneceğiz, direneceğiz’
Oturum sırasında konuşan Atilay Ayçin ise Türk Hava Yolları’nı dünyada ve Avrupa’da üst sıralara taşıyanın işçiler olduğunu belirtti.
Mevcut THY yönetiminin fırıncılıktan geldiğini ifade eden Ayçin, ‘Havada uçurtma uçurmayı bilmeyenler bırakın uçak uçurmayı, uçağa değmeye korkarlar’ dedi.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun iki pilotun kaçırıldığı sırada çay içerek tatil yaptığını belirtti. Kaçırılan gazetecilerle ilgili bir gazetecinin Topçu’yu aradığını, Topçu’nun ise “Şuan tatildeyim, bir hafta sonra döneceğim, dönünce bakarız” dediğini belirtti.
Mevcut Türk-İş yönetimine dair eleştiri getirmeye gerek duymadığını vurgulayan Ayçin, “sadece şunu söylüyorum: Türk-İş’in Genel Başkanı grevin nerede olduğunu biliyor mu?” dedi.
Grev sürecini ve son yıllarda Hava-İş’e yönelik saldırıları anlatan Ayçin, işten atılan 305 işçinin işe geri alınması gerektiğini ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı E. Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Basa’nın yönettiği sempozyumun “Türk Hava Yolları Bağlamında Uçuş Güvenliği” başlıklı 1. oturumunda; Türk – İş Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Naci Önsal, Hava – İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Hava – İş Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Abdi Pesok, Hava Trafik Kontrolörü Volkan Gümüş, Purser – Kabin Amiri Füsun Yurtman, Purser – Kabin Amiri Meltem Akdağ, Uçuş Teknikeri Mahmut Kaplanseren ile İş Sağlığı Uzmanı ve Uçuş Hekimi Dr. Özkan Kaan Karadağ söz aldı.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Emek Komisyonu Başkanı Av. Kürşat Karacabey’in yaptığı “Türk Hava Yolları Grevi Bağlamında Çalışma Barışı” başlıklı 2. oturumda, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (International Transport Workers Federation) temsilcisi Kemal Ülker, Gazeteci – Öğretim Üyesi ve E. Milletvekili Av. Dr. Engin Ünsal, Genel – İş Sendikası Genel Koordinatörü Serhat Salihoğlu ile Gazeteci – ODTÜ Öğretim Görevlisi Yıldırım Koç sunum yaptı.
Başkanlığını Ankara Barosu Başkanı Av. Sema Aksoy’un yaptığı “Türkiye’de Kadın İşçi Olmak” başlıklı 3. oturumda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu, Gazeteci – Yazar Şükran Soner ve Gazeteci – Sendikacı Yaşar Seyman genelde emekçilerin, özelde kadın emekçilerin ve basın emekçilerinin sorunlarını anlattı.