Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerine bugün Taksim’de yaptığı açıklama ile başladı.
Bu yıl ki etkinlik sloganını ‘Kadınız sendikalıyız, şiddete isyandayız’ olarak belirleyen kadın koordinasyonu adına Neslihan Taşoluk Nakaş; esnekliğin, güvencesizliğin, sendikasızlığın yaygınlaştığı, rekabetin, bireyselliğin yoğunlaştığı, çalışanların arasında iletişimin, ortak hareket etme anlayışının azaldığı neoliberal çalışma koşullarında işyerlerinde şiddetin artışına dikkat çekti. ‘işyeri şiddetinin mağdurları arasında kadınlar, özellikle de genç kadınlar birinci sırada yer alıyorlar’ diyen Nakaş, Avrupa Çalışma ve Yaşam Koşullarını İyileştirme Vakfı tarafından 2005 yılında Türkiye’nin de arasında bulunduğu 31 Avrupa ülkesinde 30 bin çalışan ile yapılan, ‘4. Avrupa Çalışma Koşulları Anketi’ sonuçlarını anımsattı. Ankete göre, kadınların işyerinde cinsel taciz veya istenmeyen cinsel davranışlara maruz kalma oranının erkeklere göre üç kat daha fazla olduğu görülürken, cinsel şiddete maruz kalan kadınların büyük bir bölümü 30 yaşın altında. Kadınların yüzde 10 oranla en çok Çek Cumhuriyeti’nde cinsel tacize maruz kaldığını söyleyen Nakaş, Türkiye’nin cinsel taciz sıralamasında yüzde 6 ile Avrupa üçüncüsü olduğunu belirtti.
Nakaş, şiddetten ve tacizden arınmış işyerleri için taleplerini şöyle sıraladı:
-Hükümet, işyerlerini kadına yönelik şiddetten arınmak için gereken, yasal düzenlemeyi yapmalı
-İşverenler dışarıdan ya içeriden gelen kadına yönelik şiddeti engelleyici önlemler almakla yükümlü kılınmalı
-İşyerlerinde şiddeti takip edecek, ilk müdahaleyi gerçekleştirecek danışma merkezleri kurulmalı
-İşyerlerinde kadınları şiddete karşı güçlendirici farkındalık eğitimleri yapılmalı
-İşyerlerinde şiddetle mücadele konusunda sendika temsilcileri bilinçlendirilmeli, onlara daha fazla yetki ve söz hakkı tanınmalı
-Sendikalar işyeri ve grup sözleşmeleri toplumsal cinsiyet açısından gözden geçirerek, işyerinde kadına yönelik şiddete karşı maddeler eklenmeli.
‘İşyerindeki şiddeti bertaraf etmek, erkek egemenliğini zayıflatıcı bütünlüklü politikalar geliştirilmeli’ şeklinde konuşan Nakaş, ‘biz sendikalı kadınlar olarak bu işe talibiz, bu işin tarafıyız’ dedi.
Basın açıklamasını gökyüzüne uçurdukları mor balonlarla sonlandıran kadınlar, ardından İstiklal Caddesi Mis Sokak girişine stand açtı. SGBP Kadın Koordinasyonu’nun 25 Kasım etkinlik programı şöyle:
- 21 Kasım Çarşamba 10.00-16.00 arası Kadıköy İskelesi’nde buluşup stand açımı ve broşür dağıtımı
- 23 Kasım Cuma 23.30 Industri ALL Kadın Sekreteri Carol Bruce ile birlikte Atatürk Havalimanı’nda THY’li kadın direnişçileri ziyaret
- 25 Kasım Pazar 16.30 Galatasaray Lisesi önünden emek ve meslek örgütlerinden kadınlarla Taksim’e yürüyüş
Emek.org.tr