Milyonlarca emekçi ve ailesi yoksulluk içinde aç yaşıyor!

Temmuz 2018 Dönemi için Açlık sınırı: 1.744 TL, yoksulluk sınırı: 6.033 TL oldu. . Asgari ücret ise 1.603 TL… Düşük ücretler ve sürekli enflasyon nedeniyle ve hayat pahalılığı örneğin süt, meyve-sebze ve yumurta gibi ürünlerdeki fiyat artışları özellikle milyonlarca emekçiyi yoksullaştırdı. Ülkemizde hayat pahalılığı yüksekliği ve süreğenliliği gerçekliğinde, açlık sınırı 15 yılda 4.23 kat artmıştır. Birleşik […]

Temmuz 2018 Dönemi için Açlık sınırı: 1.744 TL, yoksulluk sınırı: 6.033 TL oldu. . Asgari ücret ise 1.603 TL…

Düşük ücretler ve sürekli enflasyon nedeniyle ve hayat pahalılığı örneğin süt, meyve-sebze ve yumurta gibi ürünlerdeki fiyat artışları özellikle milyonlarca emekçiyi yoksullaştırdı.

Ülkemizde hayat pahalılığı yüksekliği ve süreğenliliği gerçekliğinde, açlık sınırı 15 yılda 4.23 kat artmıştır.

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Temmuz 2018 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesapladı. Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük 58.14 TL, aylık 1.744 TL’lik harcama yapması gerekiyor.

Açlık sınırı tespiti çalışmalarında, beslenmeye dayalı hesaplamada esas alınan kalori miktarları şunlardır:

4-6 yaş çocuk için 1963 kalori

15-18 yaş çocuk için3244 kalori

Yetişkin bir erkek için 2953 kalori

Yetişkin bir kadın için 2658 kalori

Ancak düşük ücretler ve sürekli enflasyon ve hayat pahalılığı koşullarında bu düzeyde beslenme mümkün değildir. Açlık emekçiler için kapitalizm koşullarında dayatılmış bir realite olmaktadır.

4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması AÇLIK SINIRI olarak belirlenmektedir.

Bu verinin Hane halkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen veri ise bize YOKSULLUK SINIRINI vermektedir. Tüketim Harcama Kalıbı dikkate alınırken, tüm içecekler, tütün ve gıda harcamaları bir kalem olarak belirlenmiştir.

Yoksulluk sınırı hesaplanırken, TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Araştırması 2016 yılı sonuçlarının, 3. yüzde 20’lik dilimin tüketim harcamaları dikkate alınmıştır. Söz konusu tüketim grubu Türkiye’de nüfusun yüzde 40 ila yüzde 60’ı arasındaki kesimidir.

Birleşik Metal İş sendikası araştırmalarına göre beslenme ve açlık konusundaki bazı veriler ve anlamları şöyledir.

Sağlıklı beslenmek için yapılması gereken zorunlu gıda harcamaları:

Zorunlu Gıda Harcamaları Harcama Tutarı
Yetişkin Kadın 14,94
Yetişkin Erkek 15,42
10-18 Yaş Çocuk 16,47
4-6 Yaş Çocuk 11,30
Toplam 58,14
AÇLIK SINIRI 1.744

 

Dört kişilik bir ailede her ferdin sağlıklı beslenmesi için alması gereken gıdaların maliyeti yaşa ve ürün grubuna göre farklılık gösteriyor. Günlük harcamalarda Temmuz 2018’de en yüksek maliyet grubunu 15.78 TL ile peynir, çökelek vb. ürünler oluştururken, bu ürünleri et, tavuk ve balık 10.96 TL ile takip ediyor. Süt ve yoğurt için yapılması gereken harcama tutarı 7.20, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 3.64 TL. Katı yağ 2.38 TL’lik, sıvı yağ ise 1.26 TL’lik masraf yapılması gereken ürün grupları. Sağlıklı bir beslenme için dört kişilik bir ailenin sebze ve meyve için ayırması gereken bütçe ise 7.89 TL. Yumurtaya 0.96, Şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 2.74 TL harcama yapılması gerekiyor.

Tablo 2- Aylık Sağlıklı Beslenmek İçin Alınması Gereken Gıdaların Yaş Gruplarına Göre Günlük Maliyeti (TL)

Gruplar TL OLARAK İHTİYAÇLAR
1.grup 4-6 Yaş Çocuk 10-18 yaş Çocuk Yetişkin erkek Yetişkin kadın Toplam
Süt, Yoğurt 1,57 2,02 1,80 1,80 7,20
Peynir 4,38 4,38 3,51 3,51 15,78
2. grup
Et, tavuk, balık 1,29 3,22 3,22 3,22 10,96
Yumurta 0,39 0,19 0,19 0,19 0,96
Kurubaklagil 0,29 0,38 0,86 0,86 2,39
3. grup
Sebze-Meyve 1,18 1,97 2,37 2,37 7,89
4.grup tahıllar
Ekmek 0,46 1,14 1,37 0,68 3,64
Pirinç, bulgur, makarna, un 0,22 0,43 0,35 0,32 1,32
Katı yağ 0,30 0,89 0,60 0,60 2,38
Sıvı yağ 0,16 0,47 0,32 0,32 1,26
Yağlı tohum 0,46 0,46 0,23 0,46 1,61
Şeker 0,15 0,20 0,15 0,15 0,64
Bal, pekmez, reçel vb. 0,47 0,70 0,47 0,47 2,10
Toplam 11,30 16,47 15,42 14,94 58,14

 

Temmuz 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre, sağlıklı beslenmek için yapılması gereken harcama tutarları esas alındığında, ürün gruplarının paylarında da değişiklik oldu. Buna göre et, yumurta ve kurubaklagil grubu için yapılması gereken harcamaların toplam içindeki payı yüzde 26,3’den yüzde 27.4’e, süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 38.2’den yüzde 39.5’e, meyve ve sebzenin payı yüzde 12.02’den yüzde 13.6’ya yükseldi.

Buna karşın etin payı yüzde 20.25’ten, yüzde 18.9’a geriledi. 

emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar