METAL İŞÇİLERİNİN TİS ÖNCESİ SARI SENDİKA İSYANI

Geçtiğimiz dönem Türk Metal Sendikası üyesi Bursa Bosch işçileri, sendikalarına tepki göstermiş ve istifa ederek Birleşik Metal-iş’e  toplu  geçiş yapmışlardı. Bugünlerde yine Eskişehir- Arçelik, Bursa-BOSCH, Renault ve Coşkunöz firmalarında çalışan metal işçileri, Toplu İş Sözleşme süreci öncesinde sarı sendika olarak tanımladıkları Türk Metal’e tepkililer.

Geçtiğimiz dönem Türk Metal Sendikası üyesi Bursa Bosch işçileri, sendikalarına tepki göstermiş ve istifa ederek Birleşik Metal-iş’e  toplu  geçiş yapmışlardı. Bugünlerde yine Eskişehir- Arçelik, Bursa-BOSCH, Renault ve Coşkunöz firmalarında çalışan metal işçileri, Toplu İş Sözleşme süreci öncesinde sarı sendika olarak tanımladıkları Türk Metal’e tepkililer.

OLAĞANÜSTÜ YETKİ TESPİTİ

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp ve 7 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından metal işçileri için yetki sorunu ve TİS süreci başlamış oldu. Yaklaşık 15 bin üye ile 1500 işyerinde örgütlü olan Birleşik Metal-iş Sendikası,  Toplu İş Sözleşmesi için üyelerinin ortak taleplerini yansıtan bir taslak hazırladı. TİS görüşmeleri öncesi bu hazırlık sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, metal işçilerinin geleceğine ilişkin bir skandala daha imza attı ve BOSCH firmasında Birleşik Metal-iş Sendikasının yetkisini kaybettirecek hukuksuzlukların önünü açtı. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi kanunu onaylanmadan önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2012 Şubat ayından bu yana hiçbir sendikanın yetki talebine yanıt vermemiş ve yasa onaylanmadan evvel toplu sözleşme yetki başvurularını dikkate almayacağına dair açıklamalarda bulunmuştu.

BOSCH firmasında yetki için 4 Mayıs 2012 tarihinde Birleşik Metal-iş ve Türk Metal Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına aynı günde başvuruda bulunmuş ancak Türk Metal yeterli üye çoğunluğunu sağlayamadığını fark edip başvurusunu geri çekmişti. 4 Mayıs’ ta BOSCH işletmesinde toplam 5611 çalışanın 3374’ünün üye fişlerini teslim ederek başvuruda bulunan Birleşik Metal İş’in ardından 10 Eylül 2012 tarihinde Türk Metal Sendikası yeniden yetki başvurusunda bulunmuştu. Ancak yasa onaylanmadığı gerekçesiyle hiçbir sendikanın başvurusuna yanıt vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir tek BOSCH firması için geri dönüş yaptı. Birleşik Metal-iş Sendikası, bu duruma ilişkin ‘çoğunluk çıkması için kirli ilişkiler kullanılmıştır’ ifadesini kullanırken, öncelik sırasına göre yetki tespitinin Birleşik Metal-iş’e değil de Türk Metal Sendikası’na verilmesi soru işaretlerini güçlendiriyor. Yasa gereği bir işletmede birden çok sendikanın çoğunluk tespit talebi var ise ilk başvuru tarihi dikkate alınır ve incelemeler buna göre yapılır. Sonrasında gerçekleşen başvurular, ilk başvuru incelenip, itiraz hakkı kullanılıp, hukuki süreçler tamamlandıktan sonra yanıtlanabilir. Türk Metal Sendikası sonraki bir tarihte başvuru yapmasına karşın yetki tespiti talebi yanıtlanınca metal işçilerinin mevcut hukuksuzluğa tepkisi gecikmedi.

BOSCH METAL İŞÇİLERİ: YETKİMİZE DOKUNDURTMAYIZ

Yetki sorunun çözülmesi beklenirken usulsüzlükler ile BOSCH çalışanlarının TİS süreci sıkıntıda. Sendikalar yasası Resmi Gazete’de yayınlandığı anda Türk Metal’e gönderilen yetki yazısına  öfkeli olan işçiler fabrika önlerinde kitlesel yürüyüşler gerçekleştirdi. Bursa Renault fabrikasında gece vardiyasından çıkan işçiler 24.00’da servislere binmedi. 20 dakika boyunca fabrika önünde Türk Metal-Bakanlık işbirliği sonucunda sıkıntıya giren BOSCH işçileri ve TİS sürecine ilişkin konuşmalar yapan metal işçileri sık sık ‘Satılık sendika istemiyoruz’, ‘İşçi düşmanı satılık Türk Metal’ sloganları atınca Türk Metal Sendikası yetkilileri fabrikadan ayrılmak durumunda kaldı.

TİS İÇİN TASLAKLAR HAZIR ANCAK İŞÇİLER TÜRK METAL’İN TASLAĞINA TEPKİLİ

TİS için yetki başvurusunda bulunan Birleşik Metal-iş ve Türk Metal Sendikası TİS taslaklarını hazırladı. Birleşik Metal-iş Sendikası’nın taslağında sosyal yardımlar ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin maddeler dikkat çekiyor. 20 günlük asgari ücrete denk evlenme , doğum ve askerlik yardımı; iş kazası ölüm sonucu 60, ölüm sonucu 30 günlük asgari ücret; ilk altı ay için % 19 zam; çalışma sürelerinin haftada 5 gün 37.5 saat olarak düzenlenmesi Birleşik Metal-iş’in taslağındaki maddeler arasında. Öte yandan metal işçileri Türk Metal Sendikası’nın hazırladığı taslağın işçi haklarından ve taleplerinden uzak, bir anlaşmanın sonucu olduğunu söylüyorlar. Eskişehir- Arçelik, Bursa- Renault ve Coşkunöz metal işçileri Cuma gününden bu yana düzenledikleri büyük yürüyüşlerde Türk Metal Sendikası’nın taslağına kızgınlıklarını dile getiriyorlar. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Arçelik firmasında çalışan 1000 kadar işçi, organize sanayi bölgesinden kent merkezine 15 km’lik yol boyunca yürüdü. Bursa-Renault metal işçileri ise yemekhanede Türk Metal Sendikası temsilcileri bulunduğu esnada TİS teklifini ve taslağı protesto etti.

Metal işçilerinin süren protestolarına ilişkin gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Emek.org.tr

Video: Hürrem Karaoğlu

metal-iscilerinin-tis-oncesi-sari-sendika-isyani-birlesik-metal-is-turk-metal

 

 

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler