Mersin’de iş bırakma sırası sağlık emekçilerinde

Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde yaşadıkları asistan hekimlerin iş bırakma eylemlerini kazanımla sonuçlandırmasının ardından SES ve Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık emekçileri de yaşadıkları sorunlara karşı bir gün iş bıraktı. Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 16 Temmuz’da asistan hekimlerin iş bırakmasının ardından SES ve Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık emekçileri de, işyerinde artan sorunlarına ve taleplerinin karşılanmamasına karşı […]

Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde yaşadıkları asistan hekimlerin iş bırakma eylemlerini kazanımla sonuçlandırmasının ardından SES ve Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık emekçileri de yaşadıkları sorunlara karşı bir gün iş bıraktı.

Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 16 Temmuz’da asistan hekimlerin iş bırakmasının ardından SES ve Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık emekçileri de, işyerinde artan sorunlarına ve taleplerinin karşılanmamasına karşı bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İş bırakma eylemi için hastanenin önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Taşeron işçi köle değildir”, “Köle değil sağlık çalışanıyız”, “Emekçiler burada, yönetim nerede” sloganları atarken, “24 saat açık ücretsiz kreş”, “Ücretsiz servis”, “Ücret güvencesi” gibi taleplerini de dövizlerine taşıdı.

İki sendika ve 500’ün üzerinde sağlık çalışanının adına basın açıklamasını okuyan SES İşyeri Temsilcisi Arzu Selim, uzun bir zamandan bu yana taleplerinin duyulması ve yerine getirilmesi için çaba sarf ettiklerini ancak hastane yönetiminin duyarsız kalması üzerine iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. Sağlık emekçilerinin sorunlarının her geçen gün daha da büyüdüğünü söyleyen ve sağlık alanındaki piyasalaştırma-güvencesizleştirme politikalarından örnekler veren Selim, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Türk Sağlık-Sen İşyeri Temsilcisi Burcu Gürbüz ise çözüm için tüm iletişim kanallarını kullandıklarını ama sorunlarının çözümü doğrultusunda hiçbir adım atılmadığını gördüklerini aktardı. Hastanedeki baskının iş bırakma kararından sonra daha da arttığına dikkat çeken Gürbüz, “Bu baskıcı söylemler ve eylemler devam ederse bunun peşini bırakmayacağımızı, kararlılıkla eylemlerimizin devam edeceğini buradan kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Asistan hekimler iş bırakmış, kazanmıştı

Aynı hastanede 260 asistan hekim de ruhsal ve bedensel sağlıklarını bozacak şartlar altında görev yapmaya zorlandıklarını, emeklerinin karşılığını zamanında ve tam olarak alamadıklarını, yaptıkları yasal girişimlerin ise çözüm üretmediğini söyleyerek 16 Temmuz’da iş bırakmıştı.

İş bırakma eylemi sırasında Başhekimlik tarafından görüşme talep edilmiş, 10 kişilik bir heyet görüşmeye girmişti. İki saatlik görüşme sonunda şu maddeler Başhekimlik tarafından kabul edilmişti:

  1. Araştırma Görevlerinin görev tanımlarının yapılması, kendilerinden görevleri ve eğitimleri dışında yer alan işleri yapmalarının talep edilmemesi,
  2. Hakları olan nöbet ücretleri ve yoğun bakım nöbeti farklarının düzenli olarak ayın belli zamanında yatması,
  3. Döner sermaye (performans ek ücretlerinin) ödemelerinin araştırma görevlilerinin yanı sıra diğer sağlık personeline düzenli olarak ödenmesi,
  4. Kendi istekleri dışında öğretim üyelerinin özel muayene ve ameliyatlarında görev alamamaları, eğer eğitimleri nedeniyle ameliyatlarda yer almak istiyorlarsa yasal olarak belirlenmiş ek ücretin düzenli olarak yatmasının sağlanması,
  5. Her ay, Başhekimlik ile düzenli olarak asistan hekimlerin temsilcileri ve ayrıca katılmak isteyen diğer asistanların da yer alacağı bir toplantı yapılması ve bu toplantılarda genel ve bölüm bazındaki sorunların dinlenmesi ve çözüm aranması için ortam oluşturulması.

Emek.org.tr/Sendika.org

İlgini çekebilecek diğer içerikler