Yaşadığımız deprem yıkımları toplumsal sorunlara neden oldu. Deprem öncesinde gerçekleştirilmeyen hazırlıklar, alınmayan önlemler; yıkımın çok daha büyük boyutlarda yaşanmasını getirdi.
Enkazlar altında kalan ve günlerce kurtarılmayı bekleyen insanlar, depremde devletin ve sermayenin nasıl bir acizlik ve hantallık içerisinde olduğunun, nasıl bir duyarsızlık ve sorumsuzluk içinde olduğunun da göstergesi oldu. Çöken binalarda yapılan usulsüzlük ve malzemeden hırsızlık olayları açığa çıktı. Devletin ve resmi kurumların deprem bölgesinde denetim ve kontrol görevlerinde nasıl duyarsızlık ve kayırmacılık içinde olduğu da açığa çıktı. Can kayıpları yanı sıra konutlarda yaşanan yıkımlar, üretim araçlarında gerçekleşen kayıpla devasa ölçeklerde oldu.
AKP-MHP siyasal iktidarının ve rantiyeci sermaye sınıfının sorumluluğunun tarihsel boyutları önümüzdeki süreçte tartışılacaktır. Sorumlular tarih ve toplum karşısında hesap verecektir.
Halkların dayanışmasının önem ve anlamı bir kez daha açığa çıkarken, arama kurtarma ve yardımlaşma/dayanışmalarda, örgütlenme konusundaki zayıflık da dikkati çekti. Birçok emek ve meslek örgütü siyasal kurumlar depremle ilgili yaşanan sorunlarla ilgili öneri ve taleplerini açıkladı. DİSK bunlardan biri. Önemsediğimiz için DİSK taleplerini aktarıyoruz.
DİSK’ten deprem bölgeleri için sosyal politika önerisi
Kahraman Maraş merkezli 11 ilde yaşanan deprem sonrasında bölgedeki sorunlar için, DİSK sosyal talepler öneri ve çağrısını yaptı.
“Depremin Yaralarını Sarmak İçin Acil Sosyal Politika Önerilerimiz” başlıklı 17 maddelik öneri listenin detayları:
1-) Depremzedelere yaşamlarını sürdürmek ve yeniden kurabilmek için doğrudan veya dolaylı çeşitli kamusal destekler sağlanmalıdır.
2-) Depremzedelerin elektrik, su, doğalgaz ve iletişim fatura borçları silinmelidir. Depremzedeler bu hizmetlerden bedelsiz yararlanmalı, depremzedelerin vergi borçları ile kredi kartı ve ihtiyaç, konut ile taşıt kredi borçları silinmelidir.
3-) Depremzedelere yeterli kira ve ev eşyası desteği sağlanmalıdır.
4-) Depremde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi koşulları aranmaksızın ölüm aylığı bağlanmalıdır.
5-) Deprem sebebiyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler prim ve sigorta süresi şartı aranmaksızın malul sayılmalı ve malullük sigortasından aylık bağlanmalıdır.
6-) Depremden zarar görmüş işçilerin korunması için derhal işten çıkarma (fesih) yasağı getirilmelidir.
7-) Depremzede işsizler önkoşul aranmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlanmalıdır.
😎 Deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği ön koşulsuz verilmelidir.
9-) Deprem nedeniyle işten ayrılmak isteyen depremzedelerin kıdem tazminatı ödenmelidir.
10-) Afetle mücadele kapsamında yeni istihdam yaratılmalı ve işverenlere afetzede çalıştırma yükümlülüğü getirilmelidir.
11-) Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında işçi sağlığı ve halk sağlığı kurallarına uyulmalıdır.
12-) Güvenli konutlar oluşturuluncaya kadar depremzedeler geçici olarak konaklama tesisleri ile uygun kamu tesislerine yerleştirilmeli, KYK yurtlarında üniversite öğrenimine devam eden öğrenciler barınmaya devam etmelidir.
13-) 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında olduğu gibi, deprem bölgesinde uygun ders alanı tahsis edildikten sonra eğitim-öğretim sürdürülmelidir.
14-) Deprem sonrası kurulan yaşam alanları kadın ve çocuk depremzedeler için güvenli olmalıdır.
15-) Deprem bölgesindeki çocuklara yönelik destek hizmetleri acilen oluşturulmalıdır.
16-) Çalışma hayatındaki kadın depremzedelere yönelik özel önlemler alınmalıdır.
17-) Deprem sonrası artacak yoksulluk nedeniyle kadın ve çocukların uğrayabilecekleri şiddet ve istismara yönelik özel önlemler hayata geçirilmelidir.
METNİN TAM HALİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ:
http://disk.org.tr/wp-content/uploads/2023/02/DEPREM_SosyalPolitika.pdf
Emek.org.tr