Marmara Depremi’nin üzerinden 15 yıl geçti. Binlerce evin yıkıldığı on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiği, bir o kadarının sokakta kaldığı deprem sonrası, Afet Koordinasyon Kurulu tarafından 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir depremde sokakta kalacak insanların geçici olarak kullanabileceği boş alanlar olarak 470 yer belirlendi. İstanbul Kent Savunması’ndan yapılan açıklamaya göre, üzerinde yurttaşların güvenli olarak toplanmaları öngörülen bu alanlardan 300’ü AVM’ye ya da gökdelene dönüştürüldü.
MEZARLIKLAR BİLE ‘RİSKLİ’
İstanbul Kent Savunması, yazılı bir açıklama yaparak hükümete, Valiliğe ve Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruları yöneltti:
“Nüfusu gayri resmi rakamlara göre 20 milyona yaklaşan İstanbul gibi bir metropolde olası bir deprem durumunda, oldukça az ilan edilen boş alan olmasına rağmen bu boş alanların çeşitli biçimlerde sermaye gruplarına verilmesini nasıl açıklayacaksınız? Üstelik 6306 Sayılı Afet Yasası kapsamında İstanbul’un onlarca mahallesini, bölgesini (ki buna mezarlıklar dahil!) hiçbir bilimsel gerekçeye dayandırmadan riskli alan ilan ederek buralara rant uğruna el koymanın bahanesini deprem gibi bir doğal afeti kullanarak yaratmanın yüzsüzlüğü, riyakârlığı ve yalancılığı hâlâ üstünüzdeyken boş alanların sermayeye devredilmesine ne cevap vereceksiniz?”
Açıklamada “17 Ağustos’ta yitirdiğimiz canlarımızın huzurunda, yaşanacak depremlerin büyük kayıplara yol açmaması için bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz” denildi.
Gezi Parkı ve Moda Bostanı hedefte!
İstanbul Kent Savunması, ‘Nereye sığınacak bu insanlar?’ diye sormak ve hükümetin afet konusundaki vurdumduymazlığını teşhir etmek amacıyla dün bir sosyal medya kampanyası yaptı. Dün gün boyu #nereyesığınacağız hastagiyle atılan tweet’lerle, afet toplanma alanlarının nelere dönüştüğü paylaşıldı.
Dönüşen alanlardan bazı örneklere de yer verildi:
-Ali Sami Yen Stadyumu, Mecidiyeköy bölgesinde insanların toplanma yeri olarak belirlenmişti. Ancak şimdi yerinde Torunlar GYO tarafından yapılan Torun Center yükseliyor.
-Bilgili Holding tarafından yapılan One Ortaköy lüks konut projesinin yükseldiği alan, mülkiyeti kamuya ait 25 bin metrekarelik ve 185 çadır kapasitelik bir toplanma alanıydı.
-Kadıköy Bostancı’da 180 çadır kapasiteli afet toplanma alanı olarak belirlenen yerde Pragon Residence bulunmakta.
-Kartal’da Rings İstanbul Konut ve AVM projesinin yükseldiği alan, mülkiyeti Samandıra Belediyesi’ne ait ve 441 çadırın kurulabileceği bir afet toplanma alanı olarak belirlenmişti. İronik bir şekilde, bu alanda, 20 Mayıs 2009’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Kızılay Afet Tatbikatı yapılmıştı.
-Kadıköy’deki en önemli afet toplanma alanlarından olan ve mahalle halkı tarafından Moda Bostanı olarak ilan edilen alan daha bu hafta İBB ekipleri tarafından otopark yapılmak istenmişti ancak mahalle halkının direnişi üzerine Moda Bostanı kurtarıldı.
-Taksim Direnişi’nin simgesi haline gelen Gezi Parkı da, büyük bir kısmı betonlaşmış Beyoğlu-Şişli bölgesindeki en önemli afet toplanma alanlarından biriydi. Topçu Kışlası adı altında üzerine AVM yapılmak istenmişti.
-Bu yapılaşmaya açılan alanlar dışındaki Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanlar: Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş)
‘Yeşilime, suyuma, bostanıma dokunma!’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin geçen haftalarda otopark yapımı için buldozerler eşliğinde girmesiyle başlayan Moda Bostanı mücadelesi devam ediyor. Bölgenin az sayıdaki yeşil alanlarından biri ve aynı zamanda olası afetlerde toplanma yeri olan bostan için dün Kadıköy’de yürüyüş düzenlendi. Boğa Heykeli önünde toplanan halk, buradan Moda Bostanı’na yürüdü. “Afet alanıma dokunma” pankartıyla yürüyen halk ‘’Deprem değil cinayet” “Katil devlet”, “Beton değil yeşil istiyoruz”, “Beşiktaş Çarşı faşizme karşı” , “Yeşilime suyuma bostanıma dokunma”, “Rant rant nereye kadar bitti buraya kadar’’ sloganları attı. Yürüyüşe Caferağa Derneği ile Beşiktaş Çarşı Grubu da destek verdi.
Yürüyüşün ardından Moda Bostanı’nda toplanan halka, Alper Kalaycıklıoğlu mini saksofon dinletisiyle destek verdi.
Beyhan Meşeci- Duygu Gezgin
Emek.org.tr/ Birgün