‘Kadın istihdam yasa tasarısı çöpe atılmalı’

40’a yakın sendika, siyasi parti, kadın örgütü ve meslek örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Kadın Emeği Platformu (KEP) 22 Kasım 2013 saat 12:30’da İstanbul Ticaret Odası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın toplantısında kadınlar, “kadınlara müjde ‘’ adlı yeni istihdam yasa taslağını ayrıntılar belirginleştikçe ‘’ doğum izni ve yardım müjdesi’’ değil, ‘’ emek piyasasının’’ kadın […]

40’a yakın sendika, siyasi parti, kadın örgütü ve meslek örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Kadın Emeği Platformu (KEP) 22 Kasım 2013 saat 12:30’da İstanbul Ticaret Odası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın toplantısında kadınlar, “kadınlara müjde ‘’ adlı yeni istihdam yasa taslağını ayrıntılar belirginleştikçe ‘’ doğum izni ve yardım müjdesi’’ değil, ‘’ emek piyasasının’’ kadın ve toplum aleyhine yeniden düzenlenmesine yönelik olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Ucuz işgücünü sağlamaya yönelik Hükümetin ‘’ en az üç çocuk ‘’ söyleminin, kürtaj yasağı tartışmalarının kadın bedeni üzerinden gerçekleştirilen saldırılar olduğunu belirten platform temsilcileri, 2011’ de açıklanan Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nde ortaya konulan hedeflerin paket ile olan benzerliklerini ortaya koydu.

Bunlara ek olarak kadınların çalışma hayatındaki eksiklikler vurgulandı. Kadınların iş hayatında erkeklerle eşit şartlara sahip olması, çocuk bakım izinlerinde hiçbir hak kaybı olmaması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca çalışan babalara çocuk bakım sürecinde olabilmeleri için en az seviyede çocuk bakım izni verilmesi gerektiği, bakım hizmetlerinin sadece kadına ait olmaması, aile içinde kadın erkek arasındaki eşitliğinin sağlanabilmesinin önemi belirtildi. Kapatılan kamu kreşlerine de değinen KEP, tüm iş yerlerinde ücretsiz kreşlerin açılması gerektiğini belirtti ve çalışma sürelerinin günde maksimum 7, haftada 35 saate indirilmesi talep etti.
Son olarak platform bileşenleri ‘’Kadın İstihdam Paketi’nin amacının gerçekten istihdamda kadın-erkek eşitliğini sağlamak ise, kadın ve erkek emekçilere hiçbir biçimde kabul edilmeyecek bu düzenlemeler çöpe atılmalı, erkek egemenliğini koruyan, güçlendiren tüm düzenlemelerden vazgeçilmeli” dedi.

Basın açıklamasının ardından Kadın Emeği Platformu broşürleri dağıtıldı.

İlgini çekebilecek diğer içerikler