Her ay İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi tarafından düzenli olarak açıklanan iş cinayetleri raporunun Mart ayı da bugün Kadıköy’de bir eylemle açıklandı.
Adana’da kafasının pres makinesin sıkışması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşında ki çocuk işçi Ahmet Yıldız’a adanan eylemde ‘Çocuklar ölüyor, sermaye büyüyor’, ‘Çocuk işçilik yasaklansın’ sloganları atıldı; Ahmet Yıldız ve diğer iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı.
Mart ayında en az 55 işçinin patronların kar hırsı sonucu hayatını kaybettiği tespit edilen raporda, “Ülkemizde bir milyon civarında olan çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenler ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama ve eğitimin paralılaştırılması süreci ile kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacıdır.
Çocuk işçiliğin bir biçimi tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerdir. Tarım sektöründe toplayıcılık başta olmak üzere birçok işi yüklenen çocuk işçilerden özellikle kız çocukları sektörün görünmez gücünü oluşturmakta ve daha fazla yıpranmaktadır. Çünkü kız çocukları ev işleri de yapmaktadır. İnşaat işlerinde ise erkek çocuklar çalışmaktadır. Burada sadece hafif, yardımcı işler yapmaz, bizzat tehlikeli işleri de üstlenirler.
Çırak / stajyer olan çocuk işçiler ise her yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile sermayenin işbirliği çerçevesinde organize sanayide ve fabrikalarda uzun çalışma saatlerinde, çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Çalışma sürelerinin bir kısmı teorik eğitime ayrılan çıraklar öğrenci sayılmakta, MEB’in belirlediği işkollarında çıraklık sözleşmesi yapılarak çalışmaktadır. Stajyer çocuk işçilerin notunun yarısını patron vermektedir. Bu koşulları yüzünden çok ve ucuza çalıştırılırlar. Hatta meslek okulları sanayinin fason işletmeleri haline gelmiştir. Çünkü Rahmi Koç’un da dediği gibi “Meslek lisesi memleket meselesi”dir. Bu koşullarda çocukların işçi sağlığı koşulları da göz ardı edilmektedir. Organize sanayi bölgelerinde kesilme, patlama, ezilme ve zehirlenmelere maruz kalmaktadırlar. Ayrıca ağır yük kaldırmak ve havasız, sağlıksız koşullar yüzünden çeşitli işten kaynaklanan hastalıklara maruz kalmaktadırlar.” dendi.
Emek.org.tr