IMF kıdem tazminatına taktı

IMF, 4. madde konsültasyonu kapsamında Türkiye’de gerçekleştirdiği gözden geçirmeye ilişkin raporunu yayınladı. Önceki gece yarısı IMF’nin web sitesinde yayınlanan raporda, işçinin temel hakkı olan kıdem tazminatı eleştirilerek, “Kıdem tazminatı sistemi, OECD ülkeleri içinde en cömert olanıdır. Asgari ücret yeni AB üyesi olmuş ülkelerin neredeyse tamamından daha yüksek seviyededir” denildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyeti, önceki […]

IMF, 4. madde konsültasyonu kapsamında Türkiye’de gerçekleştirdiği gözden geçirmeye ilişkin raporunu yayınladı. Önceki gece yarısı IMF’nin web sitesinde yayınlanan raporda, işçinin temel hakkı olan kıdem tazminatı eleştirilerek, “Kıdem tazminatı sistemi, OECD ülkeleri içinde en cömert olanıdır. Asgari ücret yeni AB üyesi olmuş ülkelerin neredeyse tamamından daha yüksek seviyededir” denildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyeti, önceki hafta Türkiye’de tamamladığı 4. madde konsültasyonunun sonuçlarını önceki gece yayımladı. Rapor, IMF ile aynı saatlerde Hazine’nin internet sitesinde de duyuruldu. Türkiye ekonomisiyle ilgili genel olarak olumlu değerlendirmelerin yapıldığı raporda, işçinin temel hakkı olan kıdem tazminatı sisteminin alaycı ifadelerle eleştirilmesi dikkat çekti. Daha önce memur maaşlarına artış yapılmaması ve asgari ücretin düşürülmesi gerektiği gibi tespitler yapan IMF, bu raporunda da çalışanın kıdem tazminatı sistemini alaycı ifadelerle gündeme getirdi. Raporda Türkiye’nin “kıdem tazminatı sisteminde en cömert ülke olduğu” tespiti yeralırken Türkiye’deki asgari ücretin de yeni AB üyesi olmuş ülkelere göre yüksek olduğu vurgulandı. Daha önce memur maaşlarına artış yapılmaması ve asgari ücretin düşürülmesi yönünde tespitler yapan IMF’nin söz konusu tespitlerine işçi örgütlerinin tepki göstermesi beklenirken, konfederasyonlar bir süre önce, “kıdem tazminatını bozacak bir düzenlemeyi doğrudan genel grev nedeni sayarız” yönünde tepkileri olmuştu.

‘Asgari ücret de yüksek’

IMF raporunun son bölümünü oluşturan “yapısal sorunlar” bölümünde eleştiriler şu ifadelerle yeraldı:

“Kayıtlı sektörde işgücü maliyetlerinin yüksek olması, rekabet gücünü azaltmakta ve kayıtlı faaliyet gösteren firmalarda istihdamı önlemekte. Kıdem tazminatı sistemi, OECD ülkeleri içinde en cömert olanıdır. Asgari ücret yeni AB üyesi olmuş ülkelerin neredeyse tamamından daha yüksek seviyededir ve bu durum Türkiye’nin düşük gelirli bölgelerinde kısıtlayıcı olmaktadır. Rekabet gücünü geliştirmek ve kayıtlı sektördeki istihdamı artırmak için asgari ücret ve kıdem tazminatı reformları ile kayıtdışı ekonomiyi azaltıcı önlemler bir arada yürütülmelidir. Bu, vergi tahsilatında asgari ücret sınırlamasından doğabilecek düşüşü (Çok sayıda çalışan gerçek geliri yerine asgari ücret beyan etmektedir) engelleyecektir”

IMF, Türkiye’nin 2010 büyüme tahminini yüzde 6.25’e çıkardı

Raporda IMF’nin Türkiye’yle ilgili büyüme tahminlerini değiştirdiği görüldü. Buna göre IMF 2010 yılında yüzde 6.25, sonraki dönemde ise yüzde 4 büyüyeceğini tahmin etti. IMF daha önce Türkiye’nin büyüme oranının yüzde 5.2 tahmin etmişti. Raporun 6. numaralı bölümünde “GSYH’nin 2010 yılında yüzde 6.25 civarında büyüyeceği, takip eden dönemde büyüme yüzde 4 civarında seyredeceği” tahmini yeraldı. Ayrıca “cari işlemler açığının GSYH’a oranının kademeli olarak 2010 yılında yüzde 4.75 seviyesine, orta vadede ise yüzde 6 civarına çıkması beklenmektedir” denildi. Enflasyonun ise kademeli olarak hedefe yönelmesinin beklendiği vurgulandı.

Hükümet ise, halen Orta Vadeli Program’da Türkiye 2010 yılı büyümesini yüzde 3.5 olarak öngörüyor.

29.05.2010  Gülümhan GÜLTEN / VATAN

İlgini çekebilecek diğer içerikler