Zindanlar Boşalsın Gazetecilere Özgürlük

Her gün yeni operasyonlar eşliğinde tutuklamaların gerçekleştiği Türkiye’de, cezaevlerinde bulunan 100’den fazla gazeteci için 5 Haziran’da Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun başlattığı Tanıklık Günleri dün taksimde yapılan ‘Zindanlar Boşalsın, Gazetecilere Özgürlük’ yürüyüşü ile sonlandı.

     Her gün yeni operasyonlar eşliğinde tutuklamaların gerçekleştiği Türkiye’de, cezaevlerinde bulunan 100’den fazla gazeteci için 5 Haziran’da Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun başlattığı Tanıklık Günleri dün taksimde yapılan ‘Zindanlar Boşalsın, Gazetecilere Özgürlük’ yürüyüşü ile sonlandı. Saat 19:00’da Taksim Tünel’de buluşan yüzlerce kişi, son dönemde artan baskı ve tutuklamalara karşı Taksim Meydanına kadar yürüdü. Sık sık, ‘Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük, Özgür basın susturulamaz, Tasmalı Gazeteciler Olmayacağız’ sloganlarının atıldığı yürüyüşte, tutuklu gazetecilerin resimleri de taşındı.

    Yürüyüşe destek verenler arasında Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, gazeteci Musa Ağacık, sanatçılar Nur Sürer ve Şevval Sam, HDK eş sözcüsü ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Belediye İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, Ragıp Zarakolu, direnişteki THY işçileri , Tümtis ve Deri iş üyesi işçiler de vardı.

     Topluluk adına açıklamayı yapan Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü, aynı zamanda TGS(Türkiye Gazeteciler Sendikası ) Genel Başkanı Ercan İpekç, tüm toplumun baskı ile sindirilmeye çalışıldığını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti,  “İktidar temsilcilerinin bu üsluplarını değiştirmemesi, baskıcı, faşizan yöntemlerden vazgeçmemesi, her hafta yeni bir gazetecinin, aydının, yazarın, sendikacının gözaltına alınması, basın kuruluşlarına yönelik polis baskınlarının sona ermemesi, bu hükumetin, ülkedeki tutuklu gazeteciler ve basın-ifade özgürlüğü sorununa köklü bir çözüm arama niyetinde olmadığının da işaretlerini veriyor.’’

    Çağlayan Adliyesinin önünde 18 gün tutuklu gazeteciler için tanıklık günlerini hatırlatarak ‘’ Bizim tespitlerimize göre cezaevinde 90 gazeteci daha var. Bu meslektaşlarımızın 11’i hükümlü, 79’u tutukludur. Cezaevindeki gazetecilerin 20’si kadındır. Herkese gülünç gelen o iddialar nedeniyle 2009 yılının başından bugüne kadar 200’e yakın gazeteci cezaevine girdi. Aylarca, hem kendilerine hem ailelerine acı çektirildi, adeta işkence uygulandı. Hapisteki gazetecilerin çoğunluğunu Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem gibi Kürt medyası çalışanları oluşturuyor. Bunu Atılım, Yürüyüş gibi sosyalist basında görev yapan gazeteciler oluşturuyor.’’ dedi.

İlgini çekebilecek diğer içerikler