OLEYİS Sendikası Yolsuzlukların Gölgesinde Olağanüstü Genel Kurul’a Gidiyor

Ani bir kararla DİSK’ten ayrılarak HAK-İŞ’e geçen OLEYİS sendikası, (Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası) 22-23 Eylül 2012 tarihlerinde Olağanüstü Genel Kurul’a gidiyor. Ancak OLEYİS sendikası 1999 yılında olduğu gibi  yine yolsuzluk haberlerinin  gölgesinde Olağanüstü Genel Kurul yapıyor.

OLEYİS Sendikası Yolsuzlukların Gölgesinde Olağanüstü Genel Kurul’a Gidiyor
Ani bir kararla DİSK’ten ayrılarak HAK-İŞ’e geçen OLEYİS sendikası, (Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası) 22-23 Eylül 2012 tarihlerinde Olağanüstü Genel Kurul’a gidiyor. Ancak OLEYİS sendikası 1999 yılında olduğu gibi  yine yolsuzluk haberlerinin  gölgesinde Olağanüstü Genel Kurul yapıyor. 

Hak-İş’e geçen OLEYİS’te büyük yolsuzluk iddiası
2010 yılında bilinmeyen nedenlerle ve ansızın DİSK’ten Hak-İş’e geçen OLEYİS’in yarın gerçekleşecek olan Olağanüstü Genel Kurul öncesinde yine yolsuzluk iddialarıyla gündemde.

22-23 Eylül tarihleri arasından Olağanüstü Genel Kurul’a gidecek olan Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) Genel Başkan’ı Enver Öktem’in sendikaya ait olan 823 bin 188 lirayı şahsi hesabına aktardığı öğrenildi.

Aydınlık Gazetesi’nin haberine göre, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin bir süredir dile getirdikleri sendika hesaplarının açılması talebinin Başkan Enver Öktem tarafından reddedilmesi üzerine mali ön denetim yapıldı. Ön inceleme komisyonu gerçekleştirdiği denetim neticesinde Enver Öktem’in 2010-2012 yılları arasında 823 bin 188 lirayı şahsi hesabına aktardığı tespit edildi.

Yine denetim raporuna göre, sendikanın çalışanlara ve yöneticilere olan borçlarını ödememişken, Enver Öktem’in tüm maaş ve ikramiyelerinin ödendiği tespit edildi. Yapılan incelemelere göre, OLEYİS’in personele olan borcu 264 bin 600 lira iken, yöneticilere olan borcunun ise 1 milyon 3 bin 908 lira olduğu belirlendi.

Ayrıca 22-23 Eylül’de yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da açıklanması beklenen söz konusu komisyon raporu çerçevesinde, Başkan Öktem’in oğlunun yapmış olduğu tüm kişisel harcamaların gider olarak gösterildiği, alınan ihtiyaç kredisinin sendika hesaplarından ödendiği ve yapılan yılbaşı eğlencesi için 451 bin 92 lira tutarında fatura alındığı ortaya çıktı.

OLEYİS’te yolsuzluk ilk değil
Söz konusu yolsuzluk iddiaları OLEYİS tarihinde ilk değil.

1999 yılında OLEYİS Sendikası Merkez Denetim Kurulu yaptığı idari ve mali denetimde, sendikanın borç batağına sokulduğunu, birçok “usulsüz” harcama ve “suç teşkil edecek” işlemler yapıldığını tespit ederek, mahkemeye başvurmuştu. Aynı şekilde Merkez Denetim Kurulu 54 milyar liranın kayıp olduğunu tespit etmişti.

DİSK üyesi iken de kimi usulsüz işlemlere ve yolsuzluklara adı karışan OLEYİS hakkında “kol kırılır, yen içinde kalır” demeyen DİSK yönetimi gereğinin yapılması için Maliye Bakanlığı’na ve Çalışma Bakanlığı’na hazırladığı raporu sunmuştu. Ayrıca DİSK ilkelerine uymadığı gerekçesiyle dönemin Genel Başkanı Enver Öktem’i DİSK Disiplin Kurulu kararıyla 6 ay süreyle üyelikten ihraç etmişti.

Yıldırım Koç: “Mücadele başlıyor, bu sendikacılardan kurtulmak lazım”
2010 yılında ise bazı yöneticilerce sendika içinde hukukun işletilmemiş, DİSK ilkelerinin dikkate alınmamış, kişisel çıkar için her yolun mubah sayılmış olması nedeniyle eleştirilen OLEYİS, gizlice yapılmaya çalışılan genel kurulla Hak-İş’e geçtiğini açıklamıştı. Sendika tüzüğüne göre, 3 yılda bir yapılması gereken genel kurulun, üzerinden 4 yıl geçtikten sonra 31 Temmuz 2012 tarihinde düzenlenmesi nedeniyle DİSK tarafından yasadışı ilan edilmişti.

Oy birliğiyle DİSK’ten ayrılıp Hak-İş’e geçen OLEYİS ise hangi gerekçelerle Hak-İş’e geçtiğini açıklamazken, Anayasa değişikliği referandumunda “hayır” oyu kullanacağını açıklamıştı.

“Mücadele için bu yolsuzluklar ifşa edilmeli”

“Sendikada Yolsuzluk Yapmanın Elkitabı”nın yazarı, sendika uzmanı ve akademisyen Yıldırım Koç konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

“Sendikalar mücadeleye engel mi olacaklar yoksa önderlik mi edecekler? Eğer bu sendika yöneticileri teşhir edilmeden var olan sistemlerini sürdürürlerse, mücadelenin genişlemesini engelleyeceklerdir. Yani bunların teşhiri, önümüzdeki dönemde yükselecek olan dalganın önündeki ciddi engeli kaldırma çabasıdır.”

Yıldırım Koç, OLEYİS sendikasındaki çeşitli yolsuzluk haberlerinin daha önceki senelerde de basına yansıdığını hatırlatarak yeni bir mücadele biçimi için bu yolsuzlukların ifşa edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sendikalarda yaygın olan bu usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların teşhir edilmesinin, bunların tartışılmasının sınıf mücadelesinde yeni bir sayfa açacağını belirten Koç, bu dönemde işçileri büyük bir mücadele beklediğinin altını çizdi.

Kaynak: soL

İlgini çekebilecek diğer içerikler