İÜ’de sağlık emekçileri greve çıktı

[new_royalslider id=”10″] İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastanelerde bugün sağlık emekçileri greve çıktı. Performans uygulamasıyla iş yükünün artmasına rağmen ücretlerin düzgün verilmemesi nedeniyle greve çıkan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Beyazıt’a yürüdü. Emekçiler insanca ücret, ek ödemelerin maaşa ve emekliliğe yansıtılmasını talep etti. Sabahın erken saatlerinde başta Çapa olmak üzere Haseki, Cerrahpaşa hastanelerinde toplanan sağlık emekçileri, hastanede […]

[new_royalslider id=”10″]

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastanelerde bugün sağlık emekçileri greve çıktı. Performans uygulamasıyla iş yükünün artmasına rağmen ücretlerin düzgün verilmemesi nedeniyle greve çıkan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Beyazıt’a yürüdü. Emekçiler insanca ücret, ek ödemelerin maaşa ve emekliliğe yansıtılmasını talep etti.

Sabahın erken saatlerinde başta Çapa olmak üzere Haseki, Cerrahpaşa hastanelerinde toplanan sağlık emekçileri, hastanede içerisinde yapılan yürüyüşün ardından Beyazıt’a doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca sağlık emekçilerinin katılımıyla süren yürüyüşte “Eşitlik, adalet istiyoruz”, “Sağlık işi ekip işidir”, “Ekipte varız, performansta yokuz”, “Kölece çalışmak istemiyoruz” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda ise iş yükünün sürekli artmasına rağmen hastanenin zarar ettiğini iddia eden yönetime seslenerek, “İş arttı, hasta sayısı arttı ama hastane zarar ediyormuş. Bu işçilerin değil, yönetimin suçudur!” dedi.

‘Performans sistemi nedeniyle grevdeyiz’

ses-bas-temsilci

Eylem sırasında görüşlerini aldığımız Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Çapa Hastanesi baş temsilcisi Turan Karabağ, “neden grevdesiniz?” sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Performanslar nedeniyle grevdeyiz. Performanslar başladığından beri çalışma huzuru kalmadı. İlk olarak bir sus payı olarak performans ücreti verdiler. Ve bir daha hiç vermediler. Bize daha önce performans ücreti diye verdikleri kuruşları topladık, başhekimlere kuruşları iade ettik. ‘Gelirimiz düştü, gelir düştüğü için parayı kesmek zorunda kaldık, tasarruflara başlıyoruz hastanenin borcu var’ dediler. Önümüzdeki ay için ise gelirin artarak, maaşın düzeleceğini iddia ettiler. Ama görüyoruz ki hiçbir değişiklik olmadı. Ne ameliyathanede çalışan hemşerilere, nede yoğun bakımda çalışan hemşirelere için. Uzun ve ağır çalışıyoruz. İş yükümüz arttı ve eleman eksikliği de var. Yeri geldiğinde üç kişinin işini yapıyoruz.”

‘Öfkeliyiz, emeğimizin karşılığını istiyoruz!’

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Esnaf Hastanesi Klinikleri önüne gelindiğinde basın açıklaması SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel tarafından okundu. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastanelerde çalışan sağlık emekçilerinin koşullarına değinen Adıgüzel, “Her gün daha yoğun çalışıyor, daha fazla hasta bakıyor, şiddete uğruyor, yaşamımızı kaybediyor, mesleki saygınlığımızı yitiriyoruz, daha fazla yıpranıyor ama bir türlü emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

Üniversite yönetimi ve başhekimliğe seslenen Adıgüzel, “Özveriyle çalışan sağlık emekçilerinin karşılığının verilmesi en öncelikli talebimizdir” dedi.

Ayrıca hükümet ile imzalanan sözleşmeye vurgu yapan Adıgüzel, ek ödemelerin maaşlara ve emekliliğe yansıtılmasıyla ilgili KESK’in bu talebi olmazsa olmaz ortaya koyduğunu belirtti ve ekledi: “Ancak kamuoyununda bildiği gibi hükümet yanlısı sendika Memur Sen bu talebi toplu sözleşme masasında dillendirmediği gibi, kamu emekçilerinin tüm taleplerini görmezden gelerek, yangından mal kaçırır gibi, diğer konfederasyonları da yok sayarak Satış Sözleşmesine imza atmıştır.”

Taşeron işçileri de eyleme destek verdi

TAŞ. İŞ. DER. Başkan Yardımcısı Güneş Cengiz de bir konuşma yaparak işçilere destek verdi. Kadrolu işçilerle aynı işi yaptıkları halde taşeron işçi olarak çalıştıklarını ve aynı sorunları yaşadıklarını ifade eden Cengiz, “Mayıs ayından beri ulaşım ücretlerimizde ve maaşlarımızda kesintiler yapılıyor. Ayda 1000 lira maaş ile çalışan işçilerin ücretlerine göz dikenler vicdansızdır” dedi.

Eylemde ayrıca HDP İstanbul Milletvekili Levet Tüzel konuşma yaparak işçilerin sorunlarını Bakanlığa yansıtacağını belirtti.

Basın açıklamasının ardından 4 kişiden oluşan bir heyet İstanbul Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Akça ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, olumlu bir tavrın olduğunu, teknik konuların ise İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Üniversite Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet görüşüleceği belirtildi. Talepler kabul edilene dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

Emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler