İTÜ’de işten çıkartmalarla asistan kıyımı devam edecek mi?

Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampüsünde, kitlesel bir yürüyüşle işten çıkartmalar ve güvencesiz çalışma protesto edildi. 18 Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar İTÜ’de 30’dan fazla araştırma görevlisinin işine son verilmişti. Bundan sonra da yaklaşık 550 araştırma görevlisinin işten çıkarılma olasılığı yüksek

itu-arastirma-gorevlilerinin-is-guvencesi-yok-ediliyor-1

Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampüsünde, kitlesel bir yürüyüşle işten çıkartmalar ve güvencesiz çalışma protesto edildi.

18 Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar İTÜ’de 30’dan fazla araştırma görevlisinin işine son verilmişti. Bundan sonra da yaklaşık 550 araştırma görevlisinin işten çıkarılma olasılığı yüksek.

Araştırma görevlilerinin verdiği bilgiye göre,  31 Aralık 2013 gününe kadar işten çıkartmalar büyük bir olasılıkla devam ettirilecektir. O tarihte yeni bir uygulama başlatılacağından, birçok araştırma görevlisi eğitim emekçisi, otomatik olarak işsiz kalacaklar.

İşten çıkartmalar ve önümüzdeki yılda da işten çıkartma olasılığı araştırma görevlilerini tedirgin etmiş, bu yaşamsal konuda gerginlik ve huzursuzluk içine itilmişlerdir.

Aldığımız bilgilere göre, işten çıkartmalara, çalışanların yeniden istihdamı konusunda 33/a diye bilinen bir uygulama neden olmuştur. Bu uygulamaya göre halen İTÜ’de 50-d kuralına uygun istihdam edilen araştırma görevlileri, yeni 33/a uygulamasında işsiz kalacaklardır. Rektörlük bu uygulamada yetkisiz ve çaresiz olduğunu, konunun YÖK ve Sayıştay baskısı sonucu geliştiğini iddia ederek kendisini bu sorumluluktan kurtarmaya çalışmaktadır. İşten çıkartmaların önüne geçilmesi için, Rektörlüğün bir çabasının da olmadığı ileri sürülmektedir.

İTÜ Rektörlüğünün uygulaması, YÖK’ün baskıları ve işten çıkartmalar; çalışanların, öğrencilerin, sendikalar ve meslek örgütlerinin katılımlarıyla İTÜ rektörlüğü önünde yapılan bir yürüyüş eylemiyle protesto edildi. İşten çıkarılanlar ve halen çalışan ancak iş güvencesi ortadan kalkan araştırma görevlileri, işsizliği ve güvencesiz çalışma dayatmalarını; birlikte yaptıkları ve yapacakları eylemlerle, yani direnişle karşılayacaklarını ve mücadeleden geri durmayacaklarını ilan ettiler.

İşten çıkartılanların işlerine iadesi ve “azami süre” uygulamasının geri çekilmesi talebini yineleyen araştırma görevlileri; bu doğrultuda 17 Kasım 2012 günü yapılacak olan sınavların, çalışanlar tarafından boykot edileceği açıklandı.

Yürüyüş ve basın açıklamaları konuşmalarında direnişçilerin kararlı oldukları gözlemlendi. Sık sık “Rektör karaca İstifa!”  “Karaca Şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarıyla uygulamalar protesto edildi.

Yoğun bir öğrenci desteğinin de olduğu eylemde, öğrenciler eğitim görevlilerinin yanında ve YÖK uygulamalarının karşısında olduklarını açıklayan konuşma yaparak, “Hocama dokunma” ve benzeri sloganlarıyla eylemi desteklediler.

İTÜ öğretim görevlilerinin katılarak destek verdikleri eylemde, KESK-Eğitim Sen, TMMOB üyesi kurumlar, Hava-İş sendikası direnişçi işçileri, İTÜ öğrencileri katılımlarıyla destek verdiler.

Müzik grubu Bandista, şarkılarıyla eyleme coşku kattı.

Emek.org.tr

itu-arastirma-gorevlilerinin-is-guvencesi-yok-ediliyor2

itu-arastirma-gorevlilerinin-is-guvencesi-yok-ediliyor3

itu-arastirma-gorevlilerinin-is-guvencesi-yok-ediliyor4

İlgini çekebilecek diğer içerikler