BEDAŞ işvereni, anayasal demokratik bir hak olan sendikaya üye olma ve sendikalaşma faaliyetlerine tahammül gösteremiyor.
Sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarılan beş BEDAŞ işçisinin direnişi 12. gününde…
İşçiler yağışlı ve soğuk hava koşullarında, polisin tacizlerine rağmen ateşler yakarak BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde direnişe devam ediyor.
Bilindiği gibi Enerji-Sen üyesi BEDAŞ işçileri, kısa süre önce uzun soluklu bir direniş gerçekleştirmiş ve bu direnişi kazanımla sonuçlandırmıştı.
Kısaca anımsayalım; 1 Ağustos günü BEDAŞ’ın özelleştirilip, Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına geçmesiyle birlikte yüzlerce işçi işten çıkarılmıştı. Direnişe başlayan işçiler kısa sürede kazanarak işlerine geri dönmüşlerdi. Bu konuda Limak Holdingin sicili zaten bozuktur. 2011 yılında Sabiha Gökçen hava limanında kölelik koşullarına karşı çıkıp sendikalaşan yüzlerce yer hizmetleri işçisinin işten atılmaları, Limak Holdingin de yer aldığı konsorsiyum tarafından gerçekleştirmişti. Şimdi Limak Holding ve yeni ortakları klasik sendika düşmanlığına; BEDAŞ’ta işten atmalar ve baskılarla devam ediyor.
Bu tutumlarıyla Cengiz-Kolin-Limak ortaklığındaki patronlar, Anayasayı ve ilgili ceza yasalarını açıktan çiğneyen suç işlemektedirler.
İşçilerin Enerji-Sen’e üye olmaya başlaması nedeniyle, sendika temsilcisi ve yöneticisi olan beş kişi işten çıkarıldı. 13 Kasım günü Genel Müdürlük binasına pankart asan işçiler, 14 Kasım’da direnişe başladıklarını, Taksim’den Genel Müdürlük önüne yaptıkları yürüyüş ile ilan etmişlerdi. İşçiler geçtiğimiz günlerde yine, BEDAŞ Genel Müdürlüğü’nde taleplerini anlatan pankart asarak, Atlantik Enerji Zirvesi’nde eylem yapmıştı.
Bu süreçte direnişçi işçilerle görüşerek direniş süreci ve talepleri ile ilgili bilgiler aldık. Röportajımızda işçi Mustafa Bozali, sorularımızı yanıtladı.
Neden işten atıldınız?
İşten atılan arkadaşlarımızın tamamı, iş yerlerinde sendika temsilcisi ve yöneticisi olan arkadaşlarımızdır. Direniş bittikten sonra işe döndüğümüzde, 90 işçi arkadaşımızı daha üye yaptık. Yeni işe giren arkadaşlar da sendikaya üye olmaya başlamıştı. İşveren, her zaman yaptığı gibi, 5 arkadaşımızı işten çıkardı. Örgütlenmeyi durdurabileceğini sanıyordu, fakat işçiler üye olmaya devam ediyor.
Peki Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı süreci…
BEDAŞ el değiştirdikten, özelleştirildikten sonra işten çıkarıldık. Asıl burada, halkta işçiler gibi mağdur edildi. Örneğin sahte faturalar düzenlenip, elektriği kesilmemiş abonelere elektrik kesilmiş gibi gösterilerek 18 lira ücret alınıyor. Bin bir türlü hukuksuzlukta halkı dolandırıyorlar. Bunların belgeleri de var elimizde. İlerleyen günlerde basın ile paylaşacağız.
Talepleriniz nelerdir?
Atılan arkadaşlarımızın geri alınması ve sendikal örgütlülüğün devam etmesi esas talebimizdir. Şu an sendikamız üyesi 5 kişi işten atıldı. Bunun yanı sıra Türk-İş’e bağlı TES-İŞ sendikasından üçer-beşer kişi işten çıkarıyorlar ve direniş yapmıyorlar. Arkadaşlar yanımıza gelerek işten atıldık, sendikamız bize sahip çıkmıyor diyorlar. Yönetimin asıl derdi eski işçilerle. Daha az paraya çalıştıramayacaklarını bildikleri için değişim istiyor.
İçeride durum nedir, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri destek veriyor mu?
İçeride çalışan arkadaşlarımız basın açıklaması yaptıklarında geliyorlar, devamlı görüşüyoruz ve maddi sıkıntılarımız olduğunda yardım ediyorlar. Sendikalardan ve demokratik kitle örgütlerinden kimse gelmedi ve şuana kadar kimseden destek görmedik.
Bir diğer işçi Ali Çakır ise, DİSK Şube başkanlarından ve yöneticilerinden, maddi ve manevi yeterli desteği göremediklerini ifade etti.
Emek.org.tr