PTT Taşeron işçileri direnişle kazandı!

DİSK Nakliyat-İş üyesi PTT taşeron işçileri, taşeron şirketin ödemediği ücretlerini alabilmek için dört gün süren direniş gerçekleştirdi. İstanbul-Kağıthane PTT taşeron işçileri, hem geçen yıldan kalan ücretlerin ödenmesini sağladı, hem de bu direniş nedeniyle işten atılmak istenen 5 işçinin işten çıkarılmasını engelledi. Direnişçi işçilerden ve sendikacılardan aldığımız bilgileri ve direniş gözlemlerimizi aktarıyoruz. ASGÜN TURİZM adlı taşeron […]

DİSK Nakliyat-İş üyesi PTT taşeron işçileri, taşeron şirketin ödemediği ücretlerini alabilmek için dört gün süren direniş gerçekleştirdi.

İstanbul-Kağıthane PTT taşeron işçileri, hem geçen yıldan kalan ücretlerin ödenmesini sağladı, hem de bu direniş nedeniyle işten atılmak istenen 5 işçinin işten çıkarılmasını engelledi.

Direnişçi işçilerden ve sendikacılardan aldığımız bilgileri ve direniş gözlemlerimizi aktarıyoruz.

ASGÜN TURİZM adlı taşeron şirket, PTT işyerlerinde kargo ve posta dağıtım işleri ihalesini kazanınca 2014 Mart ayında tekrar işe başlamak ister…

Ancak şirket bir şey ‘unutmuş’! O da geçen yıldan kalan alacakları olan işçilerdi… Geçen yıl işçilerin 45 günlük maaşlarını ödemeden giden bu şirket büyük bir cesaret ve pişkinlikle geri geliyor… Anlaşılan o ki, İşçiler gökte ararken yerde bulmuş eski taşeron firmayı… Ve elbette hak direnişi hemen başlayıvermişti…

Böylesi bir olay belki de ilk kez yaşanıyor. İşçilerin ücretini ödemeden kaçan ve bir yıl sonra ihaleyi tekrar alınca geri gelen ASGÜN isimli taşeron firma ve PTT işvereni bu kez çok kötü yakalanmış.

İşçilerden aldığımız bilgiye göre ASGÜN isimli taşeron firma, diğer PTT işyerlerinde geçen yılın ödenmeyen ücretlerini işçilerle anlaşarak ödemeye başlamış. Ancak Kağıthane PTT biriminde oyalama ve güven vermeyen tutumlara girmiş. İşçiler ücretlerini güven ortamında alamayacakları hatta kandırılacakları kanısına vardıklarından, 01.03.2014 günü 35 işçi ve onları destekleyen arkadaşlarıyla birlikte iş bırakarak Kağıthane PTT’de direnişe geçiyorlar.

İşçilerden ve sendika yetkililerinden öğrendiğimizden de anlaşılıyor ki, DİSK Nakliyat-İş sendikası buradaki direnişte fiili öncülük yapmış. Sendika Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve diğer sendika görevlileri, 4 gün süren direniş boyunca direniş yerinde bulunarak işçilerle toplantılar yapılmış, bilgi ve tecrübeler paylaşılmış, işçilerle birlikte alınan kararlar üzerinden işverenle görüşerek direnişin kazanımla sonuçlanması sağlanmış. Henüz yasal yetkili sendika olmamasına rağmen PTT işyerlerinde bir süredir örgütlenme çalışmalarını yürüten sendika önemli kazanımlara da ulaşmış durumda.

Direniş sürecinde, tüm birimlerde işçiler arasında sendikaya duyulan güvenin arttığını, örgütlenme çalışmalarının hızlandığını gözlemledik.

Taşeron şirketin yaptığı yolsuzluk, İşçilerin taşeron şirketin keyfi ücret politikalarına karşı yürüttüğü bu direnişle geri püskürtülmüş, işçiler hak ettikleri ücretleri almışlardır. Taşeron şirketin direnişçi işçilerden temsilcilik yapan beş işçiyi işten çıkartma isteği, işçilerin kararlı direnişi sonucu geri çekilmiştir.

İşçilerle yaptığımız söyleşilerde dikkatimizi çeken bir olguyu aktarmak istiyoruz. Taşeron firma ücret ödemiyor ama bir yıl sonra gecikmeli de olsa ödüyor, çok sayıda işçinin 45 günlük sigorta primini yatırmıyor, ücretler üzerinden doğan katma değeri yani vergileri maliyeye yatırmıyor… Bu durumu SGK biliyor, Vergi dairesi biliyor, PTT müdürlükleri biliyor, ASGÜN taşeron şirketi biliyor, sendika biliyor…

İşçiler anlatıyor ve “kaçak çok, düzen böyle” diyorlar… Yani yolsuzluk, hukuksuzluk ve adaletsizlik almış başını gidiyor… Bakalım işçiler ve sendika, bu ve benzeri sorunların yoğun yaşandığı taşeron işyerinde ileride neler yapabilecek?
Görüştüğümüz işçiler, bu direnişle kendilerine ve sendikalarına olan güvenlerinin arttığını, bundan sonra da sendikal örgütlenmeye hız vererek güçlü bir işçi örgütlenmesi yaratacaklarını ifade ettiler.

DİSK Nakliyat-İş sendikası yetkilileri, direniş sonrası işçilere yönelik yaptığı açıklamada, haklı oldukları bir konuda sendikal örgütlenme ve direniş gücüyle, birlik ve beraberlik sonucunda bu direnişi kazandıklarını, bundan sonrada DİSK Nakliyat-İş çatısı altında örgütlenmelerini güçlendireceklerini açıkladı.

İşçiler ve sendikacılar, işverenin yapılan anlaşma gereği ücretlerin ödeneceğini ve firesiz iş başı yapılacağı sözünü vermesinden sonra kazanma sevinci ve coşkusu içinde direnişe son verdiler.

Emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler