Zonguldak Özelleştirmeye karşı meydana çıktı

AKP iktidarının Torba yasayla madenlerin özelleştirilmesini amaçlayan yasa tasarısına karşı, madenciler dün Zonguldak’ta meydana çıktı. İşçiler özelleştirme tasarısının geri çekilmesini istedi. Madenciler anıtı önünde gerçekleştirilen mitingte, işçi sayısının azaltılması ve üretimin düşürülmesi ve özelleştirmeye karşı çıkıldı. İşçiler “Madenler bizimdir bizim kalacak” diyerek hükümeti uyardı. Mitinge katılan işçiler “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Madenlere uzanan […]

AKP iktidarının Torba yasayla madenlerin özelleştirilmesini amaçlayan yasa tasarısına karşı, madenciler dün Zonguldak’ta meydana çıktı. İşçiler özelleştirme tasarısının geri çekilmesini istedi.

Madenciler anıtı önünde gerçekleştirilen mitingte, işçi sayısının azaltılması ve üretimin düşürülmesi ve özelleştirmeye karşı çıkıldı. İşçiler “Madenler bizimdir bizim kalacak” diyerek hükümeti uyardı.

Mitinge katılan işçiler “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Madenlere uzanan eller kırılsın”, “Kömürün ateşi Ankara’yı yakacak”, “Madenler bizimdir bizim kalacak”, “Madenci feneri sönmeyecek”, “bu daha başlangıç mücadeleye devam”  sloganları attı. Mitinge işçilerin yanı sıra işçi yakınları, meslek odaları, çeşitli siyasi partiler de destek verdi.

GMİS genel başkanı Ahmet Demirci, TBMM ne çağrı yaparak, “Meclis Genel Kurulu’nda 58’inci maddeyi kabul etmeyiniz. Biz üretmek istiyoruz, insanca çalışıp insanca yaşamak istiyoruz. 58’inci madde bize ölümü dayatıyor. Kurumsal yapısı güçsüz, zayıf şirketler yerin yüzlerce metre altında gazlı ocaklarda çalışamaz. Ruhsatı ve sahaları bölmeyiniz.” Diye uyarıda bulundu.

“bize doğrudan ölümü dayatıyorlar”

GMİS genel başkanı Ahmet Demirci yaptığı konuşmada, özelleştirmenin önünü açan yasa tasarısıyla AKP yi eleştirerek “bize ölüm dayatıyorlar” diye suçladı.

Demirci, hükümetin Torba Yasa Tasarısı’nın 58. Maddesiyle, Maden Kanunu’nda değişiklik yapmak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla, Türkiye Kömür İşletmeleri’ni küçük parçalar halinde özelleştirmek istediği bilgisini verdi. Ruhsatların bölünmesi, sahaların küçültülmesi ve küçük şirketlerin önünün açılmasının, TTK’nın denetim yetkisinin elinden alınmasının madenlerin işçi cenazelerinin üzerine kapatılması anlamına geldiğini ifade eden Demirci, “TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar” dedi.

Hükümete tasarıyı geri çekme, milletvekillerine de 58. maddeyi kabul etmeme çağrısı yapan Demirci, “Biz yeraltı maden işletmeciliği devlet eliyle yapılsın diyoruz. Kömürümüze kan bulanmasın, cenazemiz yol kenarlarına, hastane önlerine bırakılmasın” dedi.

 

emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar