Sağlık emekçileri insanca Beslenme Hakkı için boykot eylemi yaptı

Emekçilerin beslenme hakkı ve yaşadıkları sorunlar, bu kez de yemek boykotu ile gündeme taşındı. Şişli Etfal Hastanesi sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, yemekhaneden çıkan yemeklerin kötü olmasını hastane yönetiminin duyarsız kalışına dikkat çekmek için, dün hastanede yemek almayarak boykot etti. Emekçiler yemek öğünlerini simit yiyerek geçiştirdi. SES tarafından yapılan açıklamada; “YEMEKHANEDE YEMEK Yİ-YE-Mİ-YO-RUZ! Hastanemizin bölünmesi […]

Emekçilerin beslenme hakkı ve yaşadıkları sorunlar, bu kez de yemek boykotu ile gündeme taşındı.

Şişli Etfal Hastanesi sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, yemekhaneden çıkan yemeklerin kötü olmasını hastane yönetiminin duyarsız kalışına dikkat çekmek için, dün hastanede yemek almayarak boykot etti. Emekçiler yemek öğünlerini simit yiyerek geçiştirdi.

sağlıklı beslenme hakkı için yemek boykotu yapıldı.

SES tarafından yapılan açıklamada;

“YEMEKHANEDE YEMEK Yİ-YE-Mİ-YO-RUZ!

Hastanemizin bölünmesi ile başlayan sorunlarla baş etmeye çalışırken  en başından beri adaletsiz olan performans sistemi önce cebimizi, yani mutfağımıza giren yemeğimizi hedef aldı. Hastanede yediğimiz yemek çeşidi ise önce beş çeşitten dört çeşide, şimdi de dört çeşitten üç çeşide düşürüldü.” Denildi.

Dün yemeklerle ilgili eleştirilerini açıklayan emekçiler, dengeli beslenme talebinde bulunarak, sağlıklı yemek taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi. Sağlık emekçileri ve örgüt temsilcileri yaptıkları açıklamada “Yediğimiz yemekler miktar olarak az, besin niteliği ve çeşitliliği açısından da yeterli değil. Bizler 24 saat boyunca hizmet verdiğimiz hastanemizde doymuyoruz, kötü yemek yemek zorunda bırakılıyoruz” dedi.

Ayrıca Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel-İş ve İstanbul Tabip Odası (İTO) “Yemekhanede yemek yi-ye-mi-yor-uz!” başlıklı ortak yazılı açıklamayla, Şişli Etfal Hastanesi yemekhanesinden çıkan yemeklerin kötü olmasına tepki gösterdi.

Açıklamada sağlık meslek örgütlerinin, hastane çalışanlarıyla yaptığı ankete de yer verildi. Ankete göre sağlık emekçilerinin;

  • %87.5’u yemek porsiyonlarını doyurucu bulmuyor,
  • %84,5’u yemeklerin lezzet ve kalitesini yeterli bulmuyor,
  • % 87,5’u yemek çeşitliliği ve uyumunu yeterli bulmuyor,
  • %38’i yemekhanede çalışan personelin temizlik ve hijyen kalitesini yeterli bulmuyor,
  • %43,5’u tabldot, tabak, çatal, bıçak ve kaşıkların temizlik ve hijyenini yeterli bulmuyor,
  • % 36,5 u yemek sunumu ve servisinde aksaklık olduğunu düşünüyor.

Ayrıca hastane çalışanlarının %59.5’i yemeğin görünüşünden, %62’si yağından, %65’i lezzetinden, %57’si sıcaklığından, %33’ü tuzundan, %42’si  kokusundan, %57’si kıvamından ve %42’si baharatından memnun değil.

“Sağlık çalışanları robot değil”

Her görüşmede yapıcı olduklarını fakat buna rağmen hastane yönetimi tarafından çözüme ilişkin somut bir adım atılmadığını belirten sağlık meslek örgütleri, yemek kartı olmayanlara yemek vermeme uygulamasının başladığına dikkat çekti. Sağlık meslek örgütleri açıklamada

“Kartımız olmayınca yemek yiyemiyoruz ama çalıştırılıyoruz. Sağlık çalışanları robot değil, unutmak en insani şeylerden biri. İstanbul’un diğer hastanelerinde böyle bir uygulama yokken neden bizler bu uygulamaya maruz kalıyoruz? Denetim nedeniyle olduğu öne sürülüyor ancak denetim sadece Şişli Etfal Hastanesi için mi geçerli” diyerek duruma tepki gösterdi.

“Hastane yönetiminin en temel hakkımız olan beslenme hakkına dair yaşanan sorunları çözmekle yükümlü olduğunu düşünüyoruz” diyen sağlık meslek örgütleri, taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda yemek talep ediyoruz.
  2. En az 4 çeşit ve doyurucu yemek istiyoruz, sofradan doyarak kalkmak istiyoruz.
  3. Farklılıklarımız göz önüne alınarak vejetaryen sağlık çalışanlarının yemek tercihlerinin dikkate alınmasını istiyoruz.
  4. Yemekler arasındaki uyumun ve besin dengesinin sağlık hizmeti gibi önemli ve dikkat gerektiren bir hizmet veren bir kuruma uygun hale getirilmesini talep ediyoruz. (Örneğin karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşan yemek istemiyoruz.)
  5. Yeni yapılacak ihalenin önerilerimiz üstünden şekillenmesini talep ediyor ve bu konunun takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar