Güney Afrika’da polisin bir platin madeninde grev yapan madenlere ateş açması sonucu 30 işçi hayatını kaybetti. Maden yakınında günlerdir devam eden grev ,silahlı çatışma halini alınca silah bırakma çağrıları yapılıyordu.Sık sık çatışmalara sahne olan Güney Afrika madenlerinde 10 Ağustos’ta Lonmin Madeni’nde de güvenlik güçleri ile madenciler arasında çatışma çıkmış 10 işçi ölmüştü. Olaylara ilişkin soruşturmanın başlatıldığı bilgisi Polis Bakanlığı Sözcüsü Zweli Mnisi tarafından yapılan açıklamayla verildi.
Sendikalardan Tepki
DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası Güney Afrika’da gerçekleşen işçi katliamını Ortaköy’de bulunan Güney Afrika Fahri Konsolosluğu önünde siyah çelenk ile protesto etti.Enerji-sen Genel Başkanı Kamil Kartal’ında katıldığı eylemde Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı. Konuşmasında Afrika’nın zengin platin ve altın maden yataklarına sahip olmasına rağmen işçilerin emeklerinin karşılığını alamadığını ve ücretlerin arttırılması için greve çıktığını belirten Çerkezoğlu, Lonmin Marikana platin madeninde örgütlü Maden ve Yapı İşçileri Birliği’ne üye işçiler ve polis arasında sık sık yaşanan çatışmalara dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti. ‘’Maden işçileri geçen Cuma gününden bu yana maaşlarının artırılması için grev yapıyorlar. İngiltere merkezli dünyanın en büyük üçüncü platin şirketi Lonmin ise grevin yasal olmadığını ve derhal işe başlamayan bütün işçilerin işten atılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Zuma işçileri suçladı!
Ardından grevdeki işçilere müdahale eden polis işçilerin üzerine 2 dakika boyunca otomatik silahlarla mermi yağdırdı. Bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Jacob Zuma suçu işçilere yıkarak, “kolluk kuvvetlerini durumu kontrol altına almaları ve şiddete yol açanları adalet önüne çıkarmaları” için görevlendirdiği söyledi.’’
Güney Afrika’da insanca bir yaşam istediği için,grev yapan işçilerin yakınlarına ve hayatta kalan arkadaşlarına dayanışma mesajlarını iletmek için bir araya geldiklerini söyleyen Çerkezoğlu,’’ İşçi sınıfının yaşadığı rejimin, coğrafyanın ya da derisinin renginin değil, alınterinin ve mücadelesinin belirleyici olduğu inancıyla onları tüm dayanışma duygularımızla selamlıyoruz!’’ dedi.