Anayasa Mahkemesi: toplantı ve gösteri hakkı ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da düzenlenen ‘Ana Dilde Eğitime Destek’ eylemi nedeniyle ceza verilen Eğitim-Sen şube yöneticilerine tazminat ödenmesine hükmetti. Eğitim Sen’in 2011 yılında Diyarbakır’da düzenlediği ‘Ana Dilde Eğitime Destek’ yürüyüşüne ve basın açıklamasına katılan dönemin şube yöneticileri Yılmaz Güneş ve Yusuf Karataş hakkında, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlali” iddiasıyla kınama ve disiplin cezası verilmişti. […]

Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da düzenlenen ‘Ana Dilde Eğitime Destek’ eylemi nedeniyle ceza verilen Eğitim-Sen şube yöneticilerine tazminat ödenmesine hükmetti.

Eğitim Sen’in 2011 yılında Diyarbakır’da düzenlediği ‘Ana Dilde Eğitime Destek’ yürüyüşüne ve basın açıklamasına katılan dönemin şube yöneticileri Yılmaz Güneş ve Yusuf Karataş hakkında, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlali” iddiasıyla kınama ve disiplin cezası verilmişti.

Karara itiraz eden eğitimciler Güneş ve Karataş’ın itirazları idari makamları tarafından reddedildi.

İKİ EĞİTİMCİNİN ADALET MÜCADELESİ GEÇ DE OLSA BAŞARILI OLDU

İtiraz kararına karşı yılmadan mücadele veren iki eğitimci, bu kez itirazını sendika yoluyla yargıya sundu ancak, açılan dava, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi tarafından ‘Dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır’ gerekçesiyle reddedildi.

Bu karar karşısında da yılmayan dönemin şube yöneticileri Yılmaz Güneş ve Yusuf Karataş, Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu.

İki eğitimci için adalet geç de olsa AYM’nin kararıyla yerini buldu.

AYM tarafından açıklanan kararda, ‘toplantı ve gösteri düzenleme hakkı’nın ihlal edildiği belirtilerek:

‘Kınama cezası verilmesinin demokratik toplum düzeninin gerekliğine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucuların toplantı özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla somut başvuruda ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.” Denildi.

AYM, Güneş ve Karataş’a toplam 4 bin TL maddi tazminat ödenmesine de hükmetti.

AYM’NİN KARARI EMSAL NİTELİĞİNDE

Evrensel gazetesinin aktardığı haberde eylemin yapıldığı dönemde sendikanın avukatlığını yapan Selvi Tunç, kararın emsal bir karar olduğunu açıkladı:

Bu kararda kişinin devlet memuru olmasının ifade özgürlüğünü kullanamayacağı anlamına gelmeyeceği, katılan kişiye devlet memuru olduğu gerekçesiyle en hafif cezanın bile ihlal olduğunu belirtmiştir. Yine kişinin katıldığı basın açıklamasında diğer katılımcıların attıkları sloganların açıklamaya katılan diğer kişilerin haklarına müdahale etmek anlamına gelmeyeceği de açıkça belirtilmiştir.

emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar